Xantona: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Canviant reflist per referències
Cap resum de modificació
Línia 12: Línia 12:


[[Categoria:Compostos químics]]
[[Categoria:Compostos químics]]
[[Categoria:Insecticides]]

[[de:Xanthon]]
[[de:Xanthon]]
[[en:Xanthone]]
[[en:Xanthone]]

Revisió del 15:17, 19 gen 2012

Estructura

Xantona és un compost orgànic de fòrmula molecular C13H8O2. Es pot preparar escalfant salicilat de fenil.[1] El 1939, la xantona es va introduir com un insecticida i actualment és fa servir com ovicida per la carpocapsa o corc de les pomes i com larvicida.[2] També es fa servir la xantona en la preparació de xantidrol, que es fa servir per determinar els nivells d’urea la la sang.

Derivats de la xantona

L’estructura química de la xantona forma el cor central dels seus derivats naturals com la mangostina, que es refereixen col·lectivament com xantones o xantonoides.[3] S’han identificat unes 200 xantones. Les xantones són constituents naturals de les famílies de plantes Bonnetiaceae i Clusiaceae i es troben en algunes espècies de la família Podostemaceae.[4] Moltes d’aquestes xantones es troben al pericarp del fruit del mangostà (Garcinia mangostana), que es troben al sud-est asiàtic.

Els derivats sintètics de la xantona es poden afegir durant la polimerització del polièster per formar un plàstic de gran resistència a la degradació per llum ultraviolada. La tetrahidroxixantona és la més útil. Les pel·lícules de polièster es poden fer servir per fer cèl•lules solars més barates que les fetes de silici. i per als plàstics d’hivernacles.

Referències

  1. Organic Syntheses, Coll. Vol. 1, p.552 (1941) - preparation of xanthone
  2. Steiner, L. F. and S. A. Summerland. 1943. Xanthone as an ovicide and larvicide for the codling moth. Journal of economic entomology 36, 435-439.
  3. PubMed.gov - journal articles on xanthones
  4. *Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436 (Available online: Abstract | Full text (HTML) | Full text (PDF))