Bombardeig estratègic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: he:הפצצה אסטרטגית
m r2.7.1) (Robot afegeix: fa:بمباران استراتژیک
Línia 36: Línia 36:
[[en:Strategic bombing]]
[[en:Strategic bombing]]
[[es:Bombardeo estratégico]]
[[es:Bombardeo estratégico]]
[[fa:بمباران استراتژیک]]
[[fi:Strateginen ilmapommitus]]
[[fi:Strateginen ilmapommitus]]
[[fr:Bombardement stratégique]]
[[fr:Bombardement stratégique]]

Revisió del 16:14, 9 maig 2012

El bombardeig estratègic és una estratègia militar utilitzada durant una guerra total que intenta destruir la capacitat econòmica d'una nació o estat per lliurar la guerra. És un atac aeri sistemàtic i organitzat. Es diferencia d'un atac tàctic realitzat durant el bombardeig estratègic, que involucra avions bombarders estratègics, míssils creuer, o caces bombarders que ataquen blancs determinats durant l'organització i planificació de la campanya de bombardeig estratègic.

El cor de la ciutat de Rotterdam després de ser bombardejada per l'exèrcit alemany el 1940, s'observa la ruïna (avui restaurada) Laurens Kerk és l'únic edifici que roman dempeus com a record de la arquitectura medieval de Rotterdam. Unes 900 persones van morir durant els bombardeigs.[1]

La diferència entre bombardeigs tàctics i estratègics és un punt gris. Les missions de bombardeig estratègic en general ataquen blancs com fàbriques xarxes ferroviàries, refineries de petroli i ciutats, mentre que les missions de bombardeig tàctic ataquen blancs com concentracions de tropes, llocs de comandament i control, aeroports militars, i dipòsits de munició. L'acció de volar fins i tot el blanc i llançar les bombes, encara si és part d'una campanya de bombardeig estratègic, és un esdeveniment eminentment tàctic. Els avions utilitzats per a bombardeigs estratègics són en general molt grans, comptant amb gran autonomia de vol; mentre que els bombardeigs tàctics són relativament més petits.

Tanmateix, la diferència no rau en el tipus d'aeronau utilitzada o el tipus de blanc assignat, sinó que en el propòsit de l'atac. El bombardeig tàctic té per objectiu derrotar forces militars particulars de l'enemic. En comparació el bombardeig estratègic té per objectiu reduir la capacitat d'una nació o estat per sostenir la guerra o doblegar la seva decisió política de lluitar la guerra com a part d'una estratègia global; per tant, és correcte identificar-la com a bombardeig estratègic global.

Alguns dels pioners en la realització de bombardeigs estratègics

Vegeu també

Referències

  1. «Veel meer gewonden in mei 1940» (en neerlandès). NOS Nieuws, 10-12-2008. [Consulta: 15 octubre 2011].

Bibliografia

  • Spaight. James M. "Bombing Vindicated" G. Bles, 1944. ASIN: B0007IVW7K (Spaight was Principal Assistant Secretary of the Air Ministry) (U.K)