Abhar

Plantilla:Infotaula geografia políticaAbhar
Imatge

Localització
Map
 36° 08′ 48″ N, 49° 13′ 05″ E / 36.1467°N,49.2181°E / 36.1467; 49.2181
EstatIran
ProvínciaProvíncia de Zanjan
Xarestanxarestan d'Abhar
BakhshDistricte Central Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població99.285 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Banyat perAbhar Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.541 m Modifica el valor a Wikidata

Lloc webabhar.ir Modifica el valor a Wikidata

Abhar és una ciutat de l'Iran, a mig camí entre Qazwin i Zandjan (a uns 87 km de cadascuna). Es troba a la província de Zanjan, al comtat d'Abhar Rud, a la vora del riu Abhar. La seva població és de 12.000 habitants que parlen majoritàriament el turc.

La llegenda atribueix la fundació d'Abhar a Kai Khosraw fill de Siavush o a Sapor D'hu l-Aktaf, i la construcció de la ciutadella a Darab fill de Darab (la ciutadella en realitat fou construïda per l'atabeg seljúcida Baha al-Din Haydar). La ciutat va passar dels sassànides als àrabs el 645 quan va ser conquerida per Bara ibn Azib, governador de Rayy.

Al començament del segle x fou possessió de la dinastia dels sadjides amb Yusuf ben Abu l-Sadj i després va passar als daylamites fins que el 996 el musafírida o kangàrida Wahsudan ibn Sallar Muhmmad ibn Musafer va governar la regió del sud de l'Azerbaidjan i Daylam incloent Abhar, Zandjan i Sohravard. Apareixen monedes d'Abhar datades el 1013/1014 per un emir musafàrida o rawwàdida. El 1029 Mahmud de Gazni va fer campanya a Rayy i Qazwin i es va assegurar la submissió del musafírida Ibrahim ibn Marzban. En el seu territori hi havia la important fortalesa de Sar-djahan (turc: Sar-Sar-čāhān, àrab: Rāhat al-sudūr) a uns 25 km al nord-oest de la ciutat, prop d'un pas que portava a Tarom.

Personatges notables de la ciutat foren:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abhar