Bauer Bodoni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lletra tipogràficaBauer Bodoni
EstilRoman, Bold, Black, Condensed
ClassificacióThibaudeau: Romana moderna
Novarese: Bodoniana
Vox-ATypI: Didona
Bringhurst: Romàntica
DissenyadorsGiambattista Bodoni, Heinrich Jost, Louis Höll
Editor/distribuïdorBauer Type Foundry
Data de creació1924
Data de publicació1926
Disseny basat enBodoni
VariacionsEF Bauer Bodoni, Bauer Bodoni (URW), Berthold Bodoni Old FAce BQ OsF.
Exemple Bauer Bodoni
Exemple
Vegeu-ne tots els caràcters

Bauer Bodoni és una variació, dissenyada per Heinrich Jost i Louis Hoell,[1] del tipus de lletra Bodoni. Es tracta d'una interpretació de la sèrie original de tipus de lletra Bodoni dissenyades per Giambattista Bodoni (1740-1813) en 1798. La nova versió recuperada va ser llançada en 1926 per la foneria Bauer Type Foundry.

Segons la classificació Vox-ATypI (Association Typographique Internationale) pertany a la classe de les didones dins el grup de les modernes.

Característiques[modifica]

La característica essencial d'aquesta tipografia és el contrast molt destacat entre els traços gruixats i els fins. També destacar una forta modulació vertical amb traços terminals molt prims i enquadrats.

Trets més característics de la lletra tipogràfica Bauer Bodoni
Trets més característics de la lletra tipogràfica Bauer Bodoni

Comparativa Bauer Bodoni vs Bodoni[modifica]

Entre les versions de la Bodoni existents avui dia, la més aconseguida potser és la Bauer Bodoni. Les seves formes són més semblants a les originals i tenen una elegància i delicadesa que no tenen les altres versions.

Comparació de les lletres tipogràfiques Bauer Bodoni i Bodoni
Comparació de les lletres tipogràfiques Bauer Bodoni i Bodoni

Família Bauer bodoni[modifica]

Familia tipogràfica Bauer Bodoni
Família tipogràfica Bauer Bodoni

L'evolució d'un tipus clàssic[modifica]

Els tipus d'estil modern utilitzats per Giambattista Bodoni van suposar una innovació radical en l'escena tipogràfica europea a partir de 1787.[2]

Durant el segle XX hi va haver diverses iniciatives de recuperació de la lletra Bodoni, incloent les de Linotype (1914-1916) i Monotype (1921). La versió de Bauer és una de les més fidels a l'original del segle xviii.[2] Heinrich Jost, director artístic de la foneria Bauer (Frankfurt) des de 1922, es va fer càrrec del seu disseny buscant uns resultats similars als de Bodoni per una època on el paper, les tintes i els mètodes d'impressió havien canviat.[1] Per al tallat dels motlles per als tipus va confiar en la destresa del gravador Louis Hoell.[1]

Què s'ha dit de la Bodoni[modifica]

« "La lletjor sufocant de la lletra Bodoni, el tipus més il·legible mai dissenyat, amb els seus absurds gruixos i prims, ha estat en la seva majoria relegada a treballs que professen l'utilitarisme (encara que, per què l'utilitarisme ha d'utilitzar tipus illegibles? No ho entenc." »
— William Morris[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Judy Allan Typography http://judyallanbookdesign.com/pages/articles.html Arxivat 2011-02-04 a Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 Perfect, Christopher. Guia Completa de la Tipografía (Títol original:'The Complete Typographer'). Blume:, 1994.  ISBN 84-8076-090-7 (pàgina 114)
  3. Bierut, Michael. Looking closer 3: classic writings on graphic design (en anglès). Allworth Communications, 1999, p.3. ISBN 1581150229. «The sweltering hideousness of the Bodoni letter, the most illegible type that was ever cut, with its preposterous thicks and thins, has been mostly relegated to works that do not profess anything but the baldest utilitarianism (though why even utilitarianism should use illegible types, I fail to see)» 

Enllaços externs[modifica]