Casa Vilaró (Mollerussa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Vilaró
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXX Inici
Característiques
Estil arquitectònicnoucentisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMollerussa (Pla d'Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. del Canal - C. Ferrer i Busquets
Map
 41° 38′ N, 0° 53′ E / 41.63°N,0.89°E / 41.63; 0.89
Bé cultural d'interès local
Data29 juny 2009
Id. IPAC14817 Modifica el valor a Wikidata

La Casa Vilaró és un monument del municipi de Mollerussa (Pla d'Urgell) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'edifici presenta una distribució simètrica en tots els seus components. S'organitza en tres cruixies traduïdes a la façana, en la qual, la cruixia central sobresurt de les laterals, adquirint així més importància. La separació dels pisos o nivells queda reflectida a la façana mitjançant la utilització de frisos. Amb aquests la separació de la planta, el pis i les golfes queda ben palesa. La cruixia central està composta d'una porta (primer nivell), tres balcons (al pis) amb el central amb barana de pedra, i dues finestres geminades amb mainell d'arc de mig punt peraltat (golfes). Tots els elements d'obertura, porta, balcons i finestres, estan emmarcats en un llindar amb arc escarser. La planta de l'edifici és quadrangular. A la part superior, i sortint de les façanes laterals, hi ha un cos rectangular amb coberta a tres aigües i amb forma romboïdal. La inclinació és acusada, corbant-se als extrems. Cal destacar el treball de forja de les balconades laterals, decorades amb motius geomètrics.[1]

L'edifici es va construir entre finals del segle xix i principis del segle xx. Les seves funcions era albergar-hi les oficines dels caps de l'explotació de la Societat del Canal d'Urgell. Durant la guerra civil va ser lloc de reunió del Sindicat UGT, que van realitzar una vaga a la Casa Canal durant el mes de juny de 1936 i durant la guerra es van apropiar de la casa. Fins aquelles dates era coneguda com a Casa Xalet i després de la guerra va ser coneguda com a Casa Vilaró, atès que, Llorenç Vilaró, cap de l'explotació durant el primer franquisme i tenia el seu despatx.

L'edifici es va mantenir en propietat de la Societat Canal d'Urgell fins a l'any 1975, quan aquesta torre modernista va passar a ser la seu de l'associació ACUDAM.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Vilaró
  1. 1,0 1,1 «Casa Vilaró». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2013].