Antonio Garamendi Lekanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio Garamendi Lekanda

(2019) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 febrer 1958 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Getxo (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
President de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials
2018 –
← Joan Rosell i Lastortras
President Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa
setembre 2014 – gener 2019 – Gerardo Cuerva →
President Confederació Espanyola d'Associacions de Joves Empresaris
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Deusto Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConfederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): agaramendil Modifica el valor a Wikidata

Antonio Garamendi Lekanda (Getxo, 8 de febrer de 1958) és un empresari basc, president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE).

Trajectòria[modifica]

Fill d'una família de llarga tradició empresarial. El seu pare, Rafael Garamendi Aldecoa, va ser president de la naviliera Marítima del Nervión i conseller en indústries com Tubos Reunidos i Aldecoa. El seu avi i besavi, tots dos arquitectes, van construir les llars dels nous industrials biscaïns, tant a Bilbao com a Getxo.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Deusto, des de molt jove es va dedicar al món de l'empresa i es va centrar en tres àmbits: negoci familiar, projectes impulsats per ell mateix (petites i mitjanes empreses) i presència en diversos consells d'administració i consells assessors de grans empreses (Red Eléctrica de España, Bankoa, La Equitativa, Babcock & Wilcox, Albura i Tubos Reunidos).[1] Va ser també president de Handyman i del Grupo Negocios. La seva activitat empresarial privada se centra en els sectors del metall, construcció, immobiliari, assegurances i hostaleria, mitjançant la participació com a accionista o conseller en diferents empreses.

Amb tot, la seva major notorietat li va arribar de l'àmbit de les organitzacions empresarials. Va començar amb la fundació de l'Associació de Joves Empresaris del País Basc, de la qual va saltar a la presidència de la Confederació Espanyola de Joves Empresaris (CEAJE), posteriorment a la de la Confederació Iberoamericana de Joves Empresaris, i finalment va assumir la presidència de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME).[2] Va ser membre de la Junta directiva de la Confederació Empresarial de Biscaia, de la Comissió Executiva del Metall de Biscaia, de la Cambra de Comerç de Biscaia i vocal de la Cambra de la Propietat de Biscaia. Dins de la CEOE, ha exercit diversos llocs d'importància, com ara la tresoreria i la presidència de la federació del metall (Confemetal).[3]

President de la CEOE[modifica]

El 20 de novembre de 2018 va ser elegit president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, en substitució de Joan Rosell que l'havia vençut el 2014.[4] Un cop finalitzat el mandat, el 23 de novembre de 2022 va ser renovat en el càrrec després de guanyar les eleccions amb el 83% dels sufragis (534 vots) davant del 13,5% (87 vots) obtingut per Virginia Guinda, la vicepresidenta de Foment del Treball Nacional.[5][6]

Premis[modifica]

  • Premi Tintero (2020), atorgat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE)[7]

Distincions i condecoracions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «¿Quién es el próximo líder de los empresarios españoles?» (en castellà). CadenaSer.com, 28-11-2018. [Consulta: 5 agost 2019].
  2. Noceda, Miguel Ángel. «La reválida de Garamendi en la gran patronal» (en castellà). ElPaís.com, 18-11-2018. [Consulta: 5 agost 2019].
  3. Munera, Isabel. «El vizcaíno Antonio Garamendi, candidato a presidir la CEOE» (en castellà). ElMundo.es, 22-10-2014. [Consulta: 5 agost 2019].
  4. Ferrari, Juan. «Antonio Garamendi, presidente de la CEOE» (en castellà). ElEconomista.es, 21-11-2018. [Consulta: 5 agost 2019].
  5. «Antonio Garamendi guanya clarament la catalana Virginia Guinda i seguirà liderant la CEOE». CCMA.cat, 23-11-2022. [Consulta: 25 novembre 2022].
  6. «Antonio Garamendi guanya les eleccions a la presidència de la CEOE amb el 83% dels vots». ElPuntAvui.cat, 23-11-2022. [Consulta: 25 novembre 2022].
  7. «Entrega de los premios Tintero y Secante de la Asociación de Periodistas de Información Económica» (en castellà). ABC, 16-12-2020, pàg. 56.