Chilantaisaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuChilantaisaure
Chilantaisaurus Modifica el valor a Wikidata

Chilantaisaurus tashuikouensis Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaNeovenatoridae
GènereChilantaisaurus Modifica el valor a Wikidata
Espècies
  • C. tashuikouensis Hu, 1964
  • ?C. sibiricus (Riabinin, 1914)
    Molnar, Kurzanov i Dong, 1990

Chilantaisaurus ('llangardaix de Ch'ilant'ai') és un gènere de dinosaures teròpodes espinosàurids que visqueren en el Cretaci inferior, (fa aproximadament 125 milions d'anys, en el Barremià), en el que és avui Xina i Rússia.

Descripció[modifica]

Solament es van trobar un crani parcial i unes poques vèrtebres, això porta a una estimació d'11 m de llarg i 4 m d'alt, amb un pes estimat de 2 t. El Chilantaisaure presentava un axis curt amb espines neurals rectes.

Sistemàtica[modifica]

L'espècie tipus, C. tashuikouensis, va ser descripta per Hu en 1964. Hu ho considerat un carnosaure proper a l'Allosaurus, però estudis moderns descriuen com un espinosaure probablement una espècie basal de la família Spinosauridae, segons l'expressat per Sereno en 1998; Chure en 2002 i en Rauhut, 2001. Altres espècies s'han descrit a partir de poques restes. C. sibiricus? aquesta descripta per Chure, 2002. C. maortuensis és probablement un celurosaure d'acord amb Chure (2002) i Rauhut (2001). Ossos descrits com C. zheziangensis eren d'un terizinosaure, i s'ha convertit en l'holotip per a Nanshiungosaurus.

Referències[modifica]

  • Hu, S.-I. 1964. Carnosaurian remains from Alashan, Inner Mongolia. Vertebrata PalAsiatica 8:42–63. (En xinès, amb sumari en anglès)
  • Chure, D. J. 1998. ""Chilantaisaurus"" maortuensis, a large manirpatoran theropod from the Early Cretaceous (Albian) of Nei Mongol, PRC. Journal of Vertebrate Paleontology, Fifty-Eight Annual Meeting, 18 (suppl. 3), 33A-34A.