Onor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Onor
Dades
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud472 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMallorca (Balears) Modifica el valor a Wikidata

Onor (també escrit Honor) és una possessió mallorquina del terme de Bunyola, a la Serra de Tramuntana, situada al peu de la Serra d'Alfàbia, a la capçalera de la vall de Bunyola.

Situació[modifica]

Les cases es troben a 472 m. d'altitud, en una vall conformada pel penyal des Migdia (964 m.) i el penyal des Corbs (813 m.), al vessant meridional de la Serra d'Alfàbia; el puig des Vent (625 m.), el puig d'en Reig (603 m.) i el coll d'Onor (555 m.); es Picot (717 m.) i es penyal d'Onor (819 m.) a la Comuna de Bunyola i la Mola d'Onor (631 m.) i Son Creus.[1]

Toponímia[modifica]

Penyal d'Onor, es Picó, pas d'Onor, Coll d'Onor, puig d'en Reig, camí vell d'Orient, puig des Vent, coll des Vent, bosc de ses Comes, es Camp. ses Rotes, sa Vinyassa. es Prat, s'Esquerda, sa Cuixera, penyal de sa Mel, mola d'Onor, penyal de sa Cuixera, hort d'Onor, font de mestre Toi, font de na Peresa, coll des Pi.

Toponímia antiga[modifica]

Font d'Onor, hort d'Onor, mola d'Onor, el camp d'Onor, el puig d'Onor, la cova des Revellar, el puig Dolent, sementer del Penyal, sementer de sa Comuna.[2]

Història[modifica]

Documentat el 1588, pertanyia a Arnau de Santacília, donzell, que l'havia adquirida de Jordi i Joanot de Santacília. Estava sota domini directe del rei i de la cavalleria d'Orient. Confrontava amb la Comuna de Bunyola, Son Borràs, Alfàbia, Son Palou i Son Berard. Tenia cases i tafona, olivars i conreu de cereals, amb una guarda de 400 ovelles. El 1754 era de Gabriel de Berga i Safortesa. En el segle xviii es consolidà com una gran explotació olivarera i ramadera, amb un aljub d'oli amb capacitat de 400 trullades i la construcció de 120 marjades. Hi foren plantades més de 1.000 oliveres.[2]

Fonts[modifica]

  • Font de Mestre Toll. També anomenada com a la font Vermella per alguns autors, és una font de mina que està en el camí d'accés a les cases d'Onor Nou i subministra aigua al safareig destinat a regar l'hort d'Onor, que està entre les cases i la carretera d'Orient.
  • Font de na Peresa. Font de mina amb la boca just dins el llit des torrent de Bunyola ben visible des de la carretera d'Orient.
  • Font de sa Mata. Font que es troba just enfront de les cases d'Onor Nou, a l'altre costat de la carretera, a uns 250 metres a ponent de les dites cases.
  • Font de ses cases d'Onor. Al nord-est de les cases d'Onor Nou hi ha aquest antic broll, a la dreta segons anam pujant a uns 240 metres de les cases.
  • Mineta des Bosc. Font de mina que està a uns 160 metres al nord-oest de les cases d'Onor Vell (s. XIII), a la vorera des camí que va cap a Alfàbia i a es Verger.
  • Mineta de s'Era. Font de mina petita. Construïda en pedra en sec i coberta de volta apuntada. Està situada just davant ses cases d'Onor, devora l'aparcament. El conjunt hidràulic està format per: pou mare, mina, séquia i safareig.
  • Sa Bassa. Bassa d'origen modern que hi ha després de les cases d'Onor a la dreta anant de cap a Orient, a uns 580 metres de les cases de la possessió d'Honor Vell.[3]

Referències[modifica]

  1. Mascaró Pasarius, Josep. Mapa General de Mallorca. 2a edició. Palma: V. Colom R., 1987. ISBN 84-85562-11-9. 
  2. 2,0 2,1 «Honor». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 7. Palma: Promomallorca, p. 29. ISBN 84-8661702-2. 
  3. «Inventari de ses fonts de Mallorca». Fontsdetramuntana.com, 17-03-2020. Arxivat de l'original el 2020-06-07. [Consulta: Juny 2020].