Franz Reichelt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFranz Reichelt

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Franz Karl Reichelt Modifica el valor a Wikidata
16 octubre 1878 Modifica el valor a Wikidata
Štětí Modifica el valor a Wikidata
Mort4 febrer 1912 Modifica el valor a Wikidata (33 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Caiguda des d'un edifici Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióThomas Mann Gymnasium (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósastre, inventor Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm6295534 Modifica el valor a Wikidata

Franz Karl Reichelt[1] (pronunciació alemanya: [fʁants kaʁl ˈʁaɪ̯çl̩t]; 16 d'octubre de 1878[1] – 4 de febrer de 1912), o Henry François Reichelt, fou un sastre, inventor i pioner del paracaigudisme francès nascut a Àustria.[2] Actualment sovint anomenat "el Sastre Volador", Reichelt és conegut per haver mort després de saltar de la Torre Eiffel mentre provava un paracaigudes que havia dissenyat ell mateix. Reichelt havia volgut desenvolupar un vestit pels aviadors que es pogués convertir en un paracaigudes i els permetés sobreviure caigudes si havien de sortir de l'aeronau. Els experiments inicials amb ninots, que tirava des del cinquè pis de l'edifici on vivia, havien estat reeixits,[3] tanmateix, no va poder replicar aquests èxits inicials en cap dels seus dissenys posteriors.

Creient que una de les causes dels fracassos era la falta d'una plataforma prou alta, Reichelt va demanar permís per fer l'experiment a la Prefectura de Policia parisenca.[4] Finalment, se li donà el permís a principis de 1912, però quan va arribar a la torre el 4 de febrer va deixar clar que ell mateix volia saltar, i no pas fer les proves amb els ninots. Tot i els intents dels seus amics i espectadors perquè no ho fes, va saltar de la primera plataforma de la torre duent posada la seva invenció.[5] El paracaigudes no es va obrir i va xocar amb la superfície gelada del terra. Tot i que era evident que havia mort, van portar Reichelt a l'hospital, on va ser declarat mort oficialment.[6]

L'endemà, molts dels diaris que van informar de la història van incloure-hi fotografies de la caiguda fetes per fotògrafs que havien anat a veure l'experiment de Reichelt.[6] També va aparèixer una pel·lícula que documentava la caiguda.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Certificat de naixement
  2. «On This Day: Franz Reichelt filmed jumping to his death from Eiffel Tower in first ever parachute suit test», 03-02-2014. [Consulta: 26 setembre 2016].
  3. «L'inventeur Reichelt s'est tué hier» (en francès). Le Petit Journal, 05-02-1912, p. 1 [Consulta: 26 novembre 2009].
  4. «Une expérience tragique: Un inventeur saute de la tour Eiffel et se tue» (en francès). Le Gaulois, 05-02-1912, p. 1 [Consulta: 8 desembre 2009].
  5. «Fatale expérience de parachute» (en francès). La Presse, 05-02-1912, p. 1 [Consulta: 8 desembre 2009].
  6. 6,0 6,1 Le Saut du Siècle Édouard Launet, Summer Supplement of Libération, 17 de juliol de 2009.