Maria Dolors Aldea i Cabré

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Dolors Aldea i Cabré
Biografia
Naixement1942 Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
Tarragona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Maria Dolors Aldea i Cabré (Tarragona, 1942) és una soprano catalana.[1] Va estudiar cant amb Dolors Frau i piano al Conservatori del Liceu de Barcelona. Més tard, es llicencià Cum Laude al Mozarteum de Salzburg, on es va especialitzar en lied i oratori amb Liselotte Egger i Paul Shilhawsky.[2]

El seu repertori és molt extens i abasta des dels autors barrocs fins a la música contemporània, i l'ha desenvolupat al llarg de la seva dilatada carrera artística a festivals internacionals i escenaris de tot Europa, Amèrica Llatina i Japó. Ha estat un autèntic referent en la interpretació del repertori vocal de cambra, sobretot gràcies al seu Doctorat en Llengua Alemanya per la Universitat de Múnic i al seu treball intens del repertori francès després d'establir contacte amb el llegendari Gérard Souzay, del qual fou professora assistent en els Cursos Internacionals d'Estiu Niçard.

L'any 1991 va començar a impartir classes al Conservatori de Terrassa.[1] L'any 2000 es va incorporar a l'equip docent de l'Institut del Teatre de Barcelona i actualment és professora de Cant al Conservatori del Liceu. També va ser professora del Conservatori de Tarragona, ha impartit masterclasses a França, Alemanya, Espanya, Xile, Uruguai, Argentina, Colòmbia, Brasil i Japó, i és promotora i professora dels Cursos d'Òpera del Teatre Fortuny de Reus.

Ha realitzat nombrosos enregistraments per a mitjans nacionals (RNE, TV3, Catalunya Ràdio) i internacionals (TE ÖRF d'Àustria, RTF de França).

Reconeixements[modifica]

  • Premi Mercedes de Bonis (Barcelona)
  • Medalla d'Or de Final de Carrera (Conservatori del Liceu, Barcelona)
  • Premi a la Millor Soprano Lleugera al Concurs de Cant Francesc Viñas (Barcelona)
  • Medalla Bernhard Paumgartner (Salzburg, 1972)

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Parets, Joan. Història de la música catalana, valenciana i balear. Barcelona: Edicions 62, 2003, p. 32. ISBN 84-297-5283-8 [Consulta: 24 octubre 2015]. 
  2. [enllaç sense format] https://www.conservatoriliceu.es/professors/maria-dolors-aldea