Lied

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El lied (cançó, en alemany; pl. lieder) és un tipus de composició breu en alemany per a veu i piano. Va sorgir en el Classicisme, va florir durant el Romanticisme i va projectar-se durant el segle xx.[1]

Haydn, Mozart i Beethoven van compondre les primeres lieder, si bé van ser Weber, Schubert, Mendelssohn, Schumann i Liszt els que van dur el gènere a les cotes més elevades de genialitat. També van compondre belles lieder Bruckner, Brahms, Wolf, Mahler, Richard Strauss i Reger.

El gènere és conegut a França amb el nom de mélodie. Hi van destacar Fauré, Debussy i Poulenc. La versió espanyola n'és la cançó o cançó de concert, amb autors com Falla, Turina, Vives, Granados, Montsalvatge, Toldrà i Mompou. Els anglesos Benjamin Britten i Ralph Vaughan Williams també van compondre algunes cançons. Max Ansorge n'és un altre compositor destacat.

Història[modifica]

El terme lied té una llarga història per als parlants alemanys, que va des de les cançons de trobadors del segle xii a través de les cançons populars i els himnes d'església fins a les cançons de protesta del segle xx. Tanmateix, a Alemanya, l'època daurada de la cançó va ser durant el segle xix. Els compositors alemanys i austríacs havien escrit peces per a veu i piano abans, però va ser l'esplendor de la literatura alemanya durant el Classicisme i el Romanticisme que va inspirar els compositors a posar música a la poesia i van fer créixer, així, el gènere conegut com a lied.

Per bé que els inicis d'aquesta tradició es troben en les cançons de Haydn, Mozart i Beethoven, va ser Schubert qui va saber trobar l'equilibri entre la lletra i la música, una nova integració de la música en el sentit de les paraules. Schubert va escriure unes 600 cançons; algunes, en seqüències o cicles de cançons i que expliquen una història. A Catalunya i amb lletres escrites en català, segueixen la tradició Morera, Pahissa, Mompou, Toldrà i d'altres.

El cos musical i poètic creat per la tradició del lied, com la del madrigal italià tres segles abans, resulta en una de les produccions més belles de la sensibilitat humana.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lied
  1. «Lied». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.