Can Ballester (Vallmoll)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Ballester
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVallmoll (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Unió, 30.
Map
 41° 14′ N, 1° 15′ E / 41.24°N,1.25°E / 41.24; 1.25
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC2357 Modifica el valor a Wikidata

Can Ballester és un monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Vallmoll (Alt Camp).

Descripció[modifica]

Edifici entre mitgeres, format per planta baixa, pis i golfes. Presenta una distribució simètrica de la façana. A la planta baixa hi ha una gran porta amb una llinda, amb grans dovelles regulars de pedra i una petita finestra a banda i banda. Al primer pis hi ha tres balcons rectangulars amb baranes de ferro, i al pis de les golfes, cinc obertures d'arc de mig punt. L'edifici es corona amb cornisa i cobertura de teula a dues vessants, amb el carener paral·lel a la línia de façana. L'arrebossat de la façana conserva restes de pintures.

Història[modifica]

A la llinda de la porta d'accés de l'edifici, a la dovella central, apareix la data del 1855. Es pensa que algunes de les parts a les plantes inferiors com el celler, les quadres i l'aljub, podrien ser més antigues.

Al febrer de 1992 l'ajuntament adquirí l'edifici per a restaura-lo i convertir-lo en centre cultural, amb una sala de lectura, sales per a conferències i altres activitats culturals. Es preveien dues campanyes, la primera s'intervindria a la façana, les balconeres i els sostres i la segona se centrarà en la recuperació interior.

Referències[modifica]

  • «Pat.mapa: arquitectura». Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Ballester