María de Barahona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría de Barahona
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa, compositora, música, poetessa Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle XVII Modifica el valor a Wikidata)

María de Barahona (Madrid, s. XVII) va ser una religiosa jerònima, música, cantant, compositora i poetessa espanyola.

Era natural de Madrid,[1][2] però es desconeixen les dates de naixement i mort.[3] Va ser monja professa i correctora del convent de la Concepción Jerónima de Madrid.[2][4] Va destacar com a poetessa, música i compositora, a més de les seves dots pel cant.[3] Elogiada pels seus contemporanis, segons l'escriptor Juan Pérez de Montalbán va ser una de les grans mestres del cant i de la composició de la seva època, i també l'escriptora María de Zayas la cita com una de les monges erudites distingides.[5] Va escriure la lletra i música de nombrosos càntics sagrats que executava ella mateix en el cant amb precisió, enginy, destresa i facilitat. Alguns dels seus poemes van ser publicats a diversos llibres de la seva època, entre ells a l'obra Lágrimas a la muerte de Montalbán, impresa el 1839, on apareixen quatre dècimes seves.[1][2][4] Fou també autora d'un panegíric en homenatge per la mort de Pérez de Montalbán.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 AADD. Biografía eclesiástica completa (en castellà). Madrid: D. Eusebio Aguado i D. J. M. de Grau y Compañía, 1849, p. 110. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Ballesteros Robles, Luis. Diccionario biográfico matritense (en castellà). Madrid: Ajuntament de Madrid, 1912, p. 54. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Pérez, Janet; Ihrie, Maureen. The Feminist Encyclopedia of Spanish Literature (en anglès). Westport: Greenwood Publishing Group, 2002. 
  4. 4,0 4,1 Álvarez y Baena, José Antonio. Hijos de Madrid, ilustres en santitad dignidades, armas, ciencias y artes. Diccionario histórico (en castellà). vol. 4. Madrid: Oficina de D. Benito Cano, 1791, p. 48. 
  5. Greer, Margarit R. María de Zayas Tells Baroque Tales of Love and the Cruelty of Men (en anglès). University Park: Pennsylvania State University Press, 2000, p. 73.