Vés al contingut

Almanac de les Lletres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesAlmanac de les Lletres

Almanac de les Lletres. Publicació anual, editada per l'Associació per la Cultura de Mallorca i impresa a Sóller, des del 1921 al 1936.

Va aparèixer el 1921 a iniciativa de Joan Pons Marquès. En va ser cofundador el poeta solleric Guillem Colom Ferrà. Cada número contenia un calendari, una miscel·lània literària i informació cultural de caràcter general. Entre els col·laboradors habituals més destacats hi havia Joan Alcover, Miquel Ferrà, Joan Rosselló de Son Fortesa, Salvador Galmés, Josep Carner, Carles Riba, Joaquim Ruira i altres. Era una publicació íntegrament redactada en català. Tot i continuar-se editant durant la Dictadura del general Primo de Rivera, va deixar-se d'editar a conseqüència de la revolta franquista contra la Segona República.[1]

En Paraules de Guillem Colom:

« Ben rebut dels escriptors i del poble, l'Almanac de les Lletres es guanyà aviat el favor del públic. L'edició dels cinc primers volums se sostingué solament amb la bona voluntat dels amics i els subscriptors i, a partir del volum sisè, amb l'ajut generós de l'Associació per la Cultura de Mallorca.[2] »

La intenció dels editors era donar continuïtat a la tasca que almanacs anteriors, com "Almanaque Balear" o "El Áncora", havien iniciat amb la finalitat de lligar la poesia amb el poble i fer complir a la literatura una funció social activa. Cada volum contenia abundoses col·laboracions literàries, en vers i en prosa, així com un "judici de l'any" en vers, una crònica i una relació dels llibres mallorquins apareguts durant l'any, redactada pel mateix Joan Pons.[3]

Referències[modifica]

  1. «Almanac de les Lletres». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 1. Palma: Promomallorca, p. 123. ISBN 84-8661702-2. 
  2. COLOM FERRÀ, Guillem. Entre el caliu i la cendra, p. 281
  3. MASSOT I MUNTANER, Josep. Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra, 1930-1950. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1978, p. 60-61.