Esquitxagossos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEsquitxagossos
Ecballium elaterium Modifica el valor a Wikidata

fruit Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deelaterium (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCucurbitales
FamíliaCucurbitaceae
TribuBryonieae
GènereEcballium
EspècieEcballium elaterium Modifica el valor a Wikidata
(L.) A.Rich.
Nomenclatura
BasiònimMomordica elaterium Modifica el valor a Wikidata
subspècies
  • dioicum (Batt.)
  • elaterium (L) A.Rich.

El cogombre amarg, cogombre salvatge,[1] cogombre bord, cogombre boig, la carabasseta pudenta[2] o l'esquitxagossos (Ecballium elaterium) és una espècie silvestre de la família de les cucurbitàcies, és una de les poques cucurbitàcies autòctones als Països Catalans i és l'única espècie del gènere Ecballium. Es caracteritza sobretot per tenir una dehiscència explosiva dels seus fruits madurs quan, per exemple se'ls toca. Es considera un cas de moviment ràpid entre les plantes. El seu fruit és en forma d'elateri.

És originari d'Europa, Àfrica del Nord i zones temperades d'Àsia.[3] Creix a molts llocs com a planta ornamental i en algunes zones és una planta naturalitzada.[3][4]

Descripció[modifica]

Les tiges repten per terra, les fulles tenen forma de cor, són gruixudes i estan irregularment dentades, té pèls durs però no espinosos. Les flors són grogues lleugerament acampanades. És una planta monoica amb flors masculines i femenines separades però en el mateix peu.


El fruit és ovoide de 4 a 5 cm de llargada, sostingut per un llarg peduncle que es va inflant a poc a poc fins que la pressió interior trenca el peduncle. pel forat que hi deixa, surten a pressió totes les llavors i un suc amargant, les llavors arriben a una distància de tres metres. Quan el fruit és madur el mínim fregament provoca el seu esclat per la pressió hidroestàtica.

Tota la planta és verinosa en contenir elaterina i cucurbitacina que són compostos molt tòxics amb acció purgant.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://dlc.iec.cat/Results?EntradaText=cogombre
  2. «Diccionari normatiu valencià». [Consulta: 26 agost 2023].
  3. 3,0 3,1 «Còpia arxivada». Germplasm Resources Information Network. Arxivat de l'original el 2011-06-05. [Consulta: 7 juny 2010].
  4. «Ecballium elaterium (L.) A. Rich.». USDA PLANTS.

Enllaços externs[modifica]