Essaïda (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEssaïda
Fitxa
DireccióMohamed Zran Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióMohamed Zran Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenTunísia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1996 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalàrab Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0124492 Allocine: 12802 Letterboxd: essaida Allmovie: v160583 TMDB.org: 333682 Modifica el valor a Wikidata

Essaïda (àrab: السيدة, As-sayyida) és una pel·lícula tunisiana dirigida el 1996 per Mohamed Zran. La pel·lícula aborda els temes de la marginació, la pobresa i el crim als carrers populars de Tunis.

Argument[modifica]

Famós pintor resident a Tunis, Amine, d'uns quaranta anys, està preparant una exposició però travessa una crisi creativa. Coneix Nidal, un adolescent delinqüent que demana per mantenir la seva família, i és colpejat pel seu pare alcohòlic i aturat.

Intrigat, Amine segueix Nidal fins a Essaïda, un popular barri de Tunis on viu el jove. Trasbalsat pel barri i els seus habitants, Amine decideix instal·lar-s'hi per començar la seva nova vida.

Repartiment[modifica]

Distincions[modifica]

Nominacions[modifica]

Taquilla[modifica]

A Tunísia, la pel·lícula va tenir molt d'èxit a nivell popular.[3] Durant les dues primeres setmanes de l'estrena de la pel·lícula, els teatres Palace, Capitole i Ciné-Jamil a Tunis, l'Étoile i l'Atles a Sfax, el Majestic a Bizerte i el Nejma a Sussa va donar la benvinguda a més de 120.000 espectadors.[3] La pel·lícula va romandre a la pantalla durant dos mesos després de la seva estrena abans de ser reprogramada a tres sales el maig de 1997.[3] El nombre d'entrades s'estima en més de 500.000.[4][3] Però Zran va ceclarar:

« Mai sabré el nombre real. Les úniques xifres certes són les de les dues primeres setmanes. Les sales de cinema a Tunísia són privades i les seves entrades són incontrolables. També circulaven vídeos pirates amb les escenes d'amor que es tallaven perquè la pel·lícula es pogués veure en família. Vam denunciar-ho i es va aturar ràpidament.[3] »

Producció[modifica]

Zran explica que, per a aquesta pel·lícula, «tot va començar amb una mirada feta des d'una finestra d'un edifici amb vistes a Essaïda».[5]

De manera realista, la pel·lícula està formada per dues escenes d'amor, més atrevides que en anteriors pel·lícules tunisianes.[3]

Recepció crítica[modifica]

A la ressenya original de L'Express, brilla l'aspecte realista, «negre i amarg» de la pel·lícula:[6]

« Aquesta pel·lícula molt estètica contrasta amb la tradició del cinema clàssic tunisià. Lluny de te amb menta, youyous i tòpics, Mohamed Zran es basa en la paleta sensual, colorida i violenta del Magrib per representar la realitat social d'un país a la deriva, la desesperació de els joves i la pèrdua d'orientació de l'elit occidentalitzada.[6] »

Hédi Khélil caracteritza la pel·lícula com a «sincera i commovedora».[7]

Referències[modifica]