Estàndard tècnic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un estàndard tècnic o norma tècnica és una norma social establerta o requisit pel que fa als sistemes tècnics. En general és un document formal que estableix l'enginyeria uniforme o criteris tècnics, mètodes, processos i pràctiques. Per contra, un costum, convenció, producte de l'empresa, de tipus de negoci, etc., que es converteix generalment en acceptada i dominant sovint s'anomena un estàndard de factor.

Una norma tècnica també pot ser un artefacte controlat o mitjans formals similars utilitzats per al calibratge. Les normes de referència i materials de referència certificats tenen un valor assignat per comparació directa amb un lloc de referència. Un patró primari es troba generalment sota la jurisdicció d'un organisme nacional de normalització. Les normes de verificació terciàries i materials estàndard poden ser utilitzades com a referència en un sistema de metrologia. Un requisit clau en aquest cas és la traçabilitat, un rastre de paper ininterrompuda de calibratges respecte la norma primària.

Una norma tècnica pot ser desenvolupada de forma privada o de forma unilateral, per exemple per una corporació, organisme regulador, militar, etc. Les normes també es pot desenvolupar per grups com ara els sindicats, i associacions comercials. Les organitzacions de normalització solen tenir entrada més diversa i en general es desenvolupen normes voluntàries: aquests poden ser obligatoris si són adoptades per un govern, contracte comercial, etc.

El procés de normalització pot ser per decret, o pot implicar el consens formal d'experts tècnics.[1]

Tipus de normes[modifica | modifica el codi]

Els principals tipus de normes tècniques són:

 • Una especificació estàndard és un conjunt explícit de requisits per a un element, el material, component, sistema o servei. Sovint s'utilitza per a la formalització dels aspectes tècnics d'un contracte de compra o contractació. Per exemple, hi pot haver una especificació per a un àlep de turbina d'un motor a reacció que defineix els requisits de rendiment i material exacte.
 • Un mètode de prova estàndard descriu un procediment definitiu que produeix un resultat de la prova. Pot tractar de fer una observació personal curosa o la realització d'un mesurament altament tècnic. Per exemple, una propietat física d'un material és sovint afectada per l'exactitud del mètode de la prova : per tant, qualsevol referència a una propietat haurà de fer referència al mètode d'assaig utilitzat.
 • Una pràctica o procediment estàndard dóna una sèrie d'instruccions per a la realització d'operacions o funcions. Per exemple, hi ha procediments normalitzats de treball detallats per a l'operació d'una planta d'energia nuclear.
 • Una guia estàndard és d'informació general o les opcions que no requereixen un curs específic d'acció.
 • Una definició estàndard es va establir formalment la terminologia.
 • Les unitats estàndard, en la física i les matemàtiques aplicades, són comunament acceptats mesures de quantitats físiques.

Disponibilitat[modifica | modifica el codi]

Poden existir normes tècniques com:

 • Els documents públics a Internet, biblioteca pública, etc. (Algunes normes tècniques es poden trobar en una biblioteca central principal o a la biblioteca d'una bona universitat tècnica).
 • Documents publicats i disponibles per la seva compra.
 • Els documents privats de propietat d'una organització o empresa, utilitzen i distribueixen com el propietari consideri necessàries o útils.
 • Documents a disposició del públic en virtut de la propietat intel·lectual (drets d'autor, etc.).[2]
 • Documents tancats o controlats que contenen secrets comercials o informació classificada.

Nivells geogràfics[modifica | modifica el codi]

Quan una comunitat definida geogràficament ha de resoldre un problema de coordinació de tota la comunitat, es pot adoptar una norma existent o generar una nova. Els principals àmbits geogràfics són:

 • Norma nacional: per les organitzacions nacionals de normalització. Per exemple, les normes de l'Associació de la Indústria de Telecomunicacions.
 • Norma regional: vegeu les normes de les organitzacions regionals de normalització. Per exemple, les normes CEN.
 • Estàndard internacional: vegeu les organitzacions internacionals de normalització exemple, ISO i ASTM International.

Normes nacionals/regionals/internacionals és una manera de superar les barreres tècniques al comerç internacional-local o interregional causada per les diferències entre els reglaments tècnics i les normes elaborades de manera independent i per separat per cada organització local, local de les normes, o de l'empresa local. Obstacles tècnics sorgeixen quan diferents grups es reuneixen, cada un amb una gran base d'usuaris, fent alguna cosa ben establert que entre ells és mútuament incompatibles. L'establiment d'estàndards nacionals/regionals/internacionals és una manera de prevenir o superar aquest problema.

Ús[modifica | modifica el codi]

L'existència d'una norma publicada no implica que sempre és útil o correcta. Per exemple, si un article compleix amb un cert nivell, no és necessàriament garantia que sigui apte per a qualsevol ús en particular. Les persones que utilitzen el producte o servei (enginyers, sindicats, etc.) o especificar que (els codis de construcció, govern, indústria, etc. ) tenen la responsabilitat de considerar els estàndards disponibles, especifiqueu el correcte, fer complir, i l'ús l'element correctament. Validació de la idoneïtat cal. Normes aconsegueixen sovint crítica, revisades i actualitzades. És molt important que la versió més actual d'una norma publicada ser usat o referenciat. El creador o el cos estàndard d'escriptura sovint té les versions actuals que figuren al seu lloc web. En les ciències socials, incloent l'economia, una norma és útil si es tracta d'una solució a un problema de coordinació: es desprèn de les situacions en què totes les parts es donen compte dels beneficis mutus, però només prenent decisions coherents entre si.


Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Example of TAPPI standards development regulations
 2. Example: SAE International copyright policy