Estació da Luz

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Estació da Luz
Vista nocturna
Imatge de l'interior
Imatge
Dades
TipusEstació de ferrocarril i railway station above ground (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcció1r març 1901 Modifica el valor a Wikidata
Obertura16 febrer 1867 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Incêndio na Estação da Luz em 1946 (pt) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata
Altitud749 m Modifica el valor a Wikidata
Andana central1
Andana lateral2 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBom Retiro District (Brasil) (en) Tradueix i São Paulo (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Map
 23° 32′ 06″ S, 46° 38′ 06″ O / 23.535°S,46.635°O / -23.535; -46.635
Bé declarat patrimoni pel IPHAN
Data10 octubre 1996, 1996
Identificador944
Bé declarat pel Conpresp
Data5 abril 1991
Patrimoni declarat pel CONDEPHAAT
Data16 juny 1982
Patrimoni declarat pel CONDEPHAAT
Data13 maig 1982
Bé declarat pel Conpresp
Activitat
Propietat deSão Paulo Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorCompanhia Paulista de Trens Metropolitanos (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Interior de l'estació da Luz

L'estació da Luz (en portugués, Estação da Luz) és una coneguda estació de tren localitzada en el barri da Luz, a São Paulo, Brasil. Forma part del sistema de trens metropolitans de la Companhia Paulista de Trens Metropolitanos (CPTM). L'estació alberga el Museu de la Llengua Portuguesa (Museu da Língua Portuguesa), inaugurat el 2006, per la qual cosa també se l'anomena Estação Llum dona Nossa Língua.

L'estació va ser construïda en les acaballes del segle xix amb l'objectiu de ser la seu de nova companyia São Paulo Tramway, Light and Power Company. En les primeres dècades del segle xx, va ser la principal porta d'entrada a la ciutat, però la seva major importància era econòmica: per allí passava el cafè en direcció a Santos i arribaven els productes importats que proveïen a la ciutat en una època en la qual el grau d'industrialització era baix. L'actual estació va ser construïda entre 1895 i 1901, en el lloc de l'original Estação da Luz de 1867. Escollida en un catàleg anglès (és idèntica a una estació existent a Melbourne, Austràlia), els materials per a la seva construcció van ser totalment portats des d'Anglaterra i va ser simplement muntada a São Paulo. El seu projecte és atribuït a l'enginyer anglès Henry Driver. En la dècada de 1940 l'estació va patir un incendi i, després de la reforma, es va afegir una planta administrativa. A partir d'aquest període, el transport ferroviari va entrar en un procés de degradació a Brasil, i també el barri da Luz, amb la consegüent degradació de l'estació. En la dècada de 1990 va passar per una sèrie de reformes, una de les quals va ser encapçalada per l'arquitecte Paulo Mendes da Rocha.

L'estació és una espècie de temple a la magnitud del poder del cafè en la història de la ciutat. Alçada al costat del Jardí da Luz (Jardim da Luz), durant dècades la seva torre va dominar el paisatge paulista. El seu rellotge era la principal referència per posar en hora els rellotges de polsera de la població. En el període d'increment de l'estació (o sigui, en les primeres dècades del segle xx, quan da Luz era una regió destacada a la ciutat), l'Estació formava part d'un conjunt arquitectònic que no només era una referència urbana sinó que també formava part de la vida quotidiana del municipi, constituint allò que es podria titllar com la imatge de la ciutat. L'estació, veïna del Jardim da Luz, era costat de l'edifici de la Pinacoteca de l'Estat, un dels símbols de la regió da Luz, marcant els límits dels barris Bom Retiro i Campos Elisios. A més d'això, fins a mitjans dels anys 70, un tercer element completava aquell espai: en la perspectiva de l'avinguda Tiradentes es localitzava, al davant a la Pinacoteca, un monument a la figura de Ramos d'Azevedo, arquitecte responsable del projecte de diversos edificis importants en aquell període.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació da Luz
  • JORGE, Clóvis de Athayde; Luz – Notícias e reflexões; São Paulo: Departamento do Patrimônio Histórico, 1988
  • ELIAS, Maria Beatriz de Campos (org.); Um século de Luz; São Paulo: Editora Scipione, 2001
  • TOLEDO, Benedito Lima de; São Paulo: Três cidades em um século, São Paulo: Editora Cosac e Naify, 2003.