Incendi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un incendi en Massueville, Quebec, Canadà.

Un incendi és una ocurrència de foc no controlada que pot abrasar alguna cosa que no està destinat a cremar-se. Pot afectar a estructures i a éssers vius. L'exposició dels éssers vius a un incendi pot produir danys molt greus fins a la mort, generalment per inhalació de fum o per esvaïment produït per la intoxicació i posteriorment cremades greus.

Perquè s'iniciï un foc és necessari que es donin conjuntament tres components: combustible, oxigen i calor o energia d'activació.

Origen del foc[modifica]

En els edificis, els incendis poden començar per causes molt variades: errors en les instal·lacions elèctriques o de combustió, com les calderes, fuites de combustible, accidents a la cuina, nens jugant amb encenedors i llumíns, o accidents que impliquen altres fonts de foc, com espelmes i cigarretes. El foc pot propagar-se ràpidament a altres estructures, especialment cap aquelles que no compleixen les normes bàsiques de seguretat. Per això, molts municipis ofereixen serveis de bombers per extingir els possibles incendis ràpidament.

Les normatives sobre Protecció d'Incendis classifiquen el risc que presenta cada tipus d'edifici segons les seves característiques, per adequar els mitjans de prevenció.

Incendis de l'Alt Empordà de 2012. A la foto, el foc des de Terrades el matí del 23 de juliol

El risc atén a tres factors:

 • Ocupació : major o menor quantitat de gent i coneixement que tenen els ocupants de l'edifici.
 • Continent : atén als materials amb què està construït l'edifici, més o menys inflamables, així com a la disposició constructiva, especialment l'altura que, si és gran, dificulta tant l'evacuació com l'extinció.
 • Contingut : matèries més o menys inflamables.

Segons aquests factors, el risc es classifica en Lleuger , Ordinari i Extraordinari .

Incendi espontani de rostolls en un solar sense edificar de Madrid. Els incendis de vegetació resseca solen produir-se de manera natural, especialment a l'estiu, ia causa del seu ràpid avanç no solen causar danys en la vegetació estable.

Classes de foc[modifica]

A l'efecte de conèixer la perillositat dels materials en cas d'incendi i de l'agent extintor segueixi les instruccions: extintor, aigua, cridar als bombers, mantenir la calma, no respirar i no es mogui del lloc on s'ubica. En Europa i Austràlia els incendis es classifiquen en 4 grups:

En certs països també hi ha la:

 • Classe F o K : Són els focs derivats de la utilització derivats d'olis per cuinar.[2] Les altes temperatures dels olis en un incendi excedeix amb molt les d'altres líquids inflamables, fent inefectius els agents d'extinció normals.
 • Classe E : d'origen radioactiu

Estats Units[modifica]

Als Estats Units els incendis es classifiquen en quatre grups: A, B, C i D.

 • Classe A : incendis que impliquen fusta, teixits, goma, paper i alguns tipus de plàstic o sintètics.
 • Classe B : incendis que impliquen gasolina, olis, pintura, gasos i líquids inflamables i lubricant s.
 • Classe C : són aquells incendis que comprometen la part elèctrica.
 • Classe D : incendis que impliquen metalls combustibles, com el sodi, el magnesi o el potassi o altres que poden entrar en ignició quan es redueixen a llimadures molt fines.

De vegades sol afegir un cinquè grup, la Classe K . Es refereix als incendis que impliquen grans quantitats de lubricants o olis. Encara que, per definició, la Classe K és una subclasse de la Classe B, les característiques especials d'aquests tipus d'incendis es consideren prou importants per ser reconeguts en una classe a part.

La classe K (kitchen) és indicada per focs en cuines i s'usen Estats Units. A Europa es diu F, ja que les classes de focs segueixen l'abecedari A, B, C, D, F. D'aquí a poc temps es tindrà la classe E per a focs d'origen radioactiu.

Protecció contra incendis[modifica]

Article principal: Protecció contra incendis

A partir de l'existència d'incendis, s'ha desenvolupat una tècnica per prevenir-los, combatre els seus efectes i limitar els danys que puguin causar.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]

 1. 1,0 1,1 UNE-EN 2:1994
 2. UNE-a 2:1994-A1: 2005