Administració pública

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Generalment, s'entén per Administració pública el tipus d'organització integrada per un personal professional, dotada de mitjans econòmics i materials públics, que posa en pràctica les decisions preses pel govern d'un estat. Es compon de tot el que la fa efectiva, amb funcionaris i edificis públics, entre altres. Per la seva funció, és l'enllaç entre la ciutadania i el poder polític. Tanmateix, no solament hi ha Administració pública en el poder executiu, sinó en gran part de l'Estat i fins i tot en ens privats que exerceixen funcions administratives per habilitació de l'Estat. El terme prové del llatí ad-ministrare, que significa servir, o ad manus trahere, que al·ludeix a la idea de manejar o gestionar.

Tot i així, el concepte d'Administració pública pot ser entès des de dos punts de vista. Des d'un punt de vista formal, s'entén l'entitat que administra, és a dir, a l'organisme públic que ha rebut del poder polític la competència i als mitjans necessaris per a la satisfacció dels interessos generals. Des d'un punt de vista material, s'entén més aviat l'activitat administrativa, és a dir, l'activitat d'aquest organisme considerat en els seus problemes de gestió i d'existència pròpia, tant en les seves relacions amb altres organismes semblants com amb els particulars per assegurar l'execució de la seva missió.

També es pot entendre com la disciplina encarregada del control científic dels recursos i de la direcció del treball humà enfocada a la satisfacció de l'interès públic, entenent aquest darrer com les expectatives de la col·lectivitat.

Els elements de l'Administració pública són, bàsicament:

  • Mitjans personals o persones físiques.
  • Mitjans econòmics, els principals són els tributs.
  • Organització administrativa, ordenació racional dels mitjans. Les normes d'organització determinen les competències i els principis de relació entre els diferents òrgans.
  • Finalitats, principis de l'entitat administrativa.
  • Actuació, que ha de ser licita, dins d'una competència de l'òrgan que actua.

Jurídicament, el concepte d'Administració pública s'usa més sovint en sentit formal, no denota una persona jurídica, sinó un organisme que realitza una activitat de l'Estat. En aquest sentit, si diem "responsabilitat de l'Administració" es vol significar que l'acte o fet de l'Administració és el que responsabilitza l'Estat. Així doncs, en realitat és l'Estat la part en judici, a aquest títol té l'Administració pública el privilegi del contenciós administratiu.

Actualment el model d'administració habitual és el model burocràtic descrit per Max Weber. Es basa en la racionalitat instrumental i en l'ajust entre objectius i mitjans. L'Administració té una sèrie de prerrogatives que la col·loquen en una posició superior a la de l'administrat. Entre els esmentats poders destaquen:

  • La interpretació unilateral de contractes.
  • La capacitat executiva dels actes administratius (per exemple, el cobrament de multes pel procediment de pressa). És a dir, els actes de l'administració han de complir-se, són obligatoris, i l'administració està autoritzada per imposar-los unilateralment als particulars.
  • La submissió a una jurisdicció especialitzada, la jurisdicció contenciós-administrativa.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Administració pública Modifica l'enllaç a Wikidata