Vot en blanc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El vot en blanc és una opció que expressa la no preferència per cap de les opcions possibles en unes eleccions. Existeixen diverses maneres d'expressar el vot en blanc (no sempre igual de vàlides a tot arreu). La més comuna és introduir a l'urna el sobre buit.

A Espanya, segons la llei electoral actual, els vots ens blanc s'han de comptabilitzar com a vots vàlids i, per tant, s'han de tenir en compte a l'hora del còmput de percentatges, així com en el repartiment d'escons, diputats o regidors segons la Regla D'Hondt.

Cal no confondre els vots en blanc amb els vots nuls, ja que aquests últims es consideren vots no vàlids i no es tenen en compte en els còmputs anteriors, a excepció del càlcul de la participació.

Interpretacions del seu significat[modifica | modifica el codi]

El vot en blanc es presta a diferents interpretacions: hi ha qui opina que qui practica el vot en blanc emet la seva opinió en contra de tots els candidats en contesa; i hi ha qui adverteix que aquesta opinió està en canvi expressada pel vot nul i que el vot en blanc expressa en realitat indiferència davant de les opcions en una elecció.

La pràctica del vot en blanc es considera com a abstenció activa i nuls, diferent del que ocorre en l'abstenció, encara que als països on el vot és obligatori, ambdós actes són molt difícils de distingir.

Validesa i efecte del vot en blanc[modifica | modifica el codi]

S'ha de destacar que, per regla general, els diferents sistemes electorals no consideren el vot en blanc com un veritable vot. Sobre això, en la doctrina[cal citació] es parla de "vots vàlidament emesos", i s'exclouen dels mateixos tant els vots en blanc com els vots nuls. Per tant, no influeixen en l'elecció dels candidats, però sí que constitueixen un important paràmetre de la mesura de la legitimitat política, tant del sistema electoral vigent, com dels candidats d'un determinat país.

Al llarg de la història han sorgit opcions electorals als països democràtics que han tractat d'oferir una forma vàlida de canalitzar el vot en blanc o de protesta. Per exemple, actualment als Països Catalans, els partits Escons en Blanc i Ciudadanos en Blanco ofereixen deixar efectivament buits els escons que obtinguin, com a manera de mostrar la protesta ciutadana. En altres països existeixen formacions polítiques que ofereixen usar els representants electes obtinguts per introduir de facto un sistema de democràcia directa dins del sistema partidista.

Vot en blanc a Espanya[modifica | modifica el codi]

Segons la Llei Orgànica 5 / 1985, de 19 de juny, del règim electoral general, en l'article 96, punt 5: [2] "Es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta i, a més, en les eleccions per al Senat, les paperetes que no continguin indicació a favor de cap dels candidats".

A Espanya el mètode de comptabilització electoral és el de la Llei D'Hondt. Aquest sistema, a diferència d'altres com el Sainte-Laguë, distribueix de forma poc representativa encara que proporcionalment els vots. A Espanya, el percentatge mínim per tenir representabilitat és del 3% en les eleccions generals i del 5% en les locals. El sistema electoral, gràcies a aquesta llei de distribució de vots, funciona per quocients. El vot en blanc es suma al nombre total de vots de l'escrutini, a partir del qual es calcularan els percentatges de representació. Així, un elevat vot en blanc, eleva considerablement el nombre de vots necessaris per arribar al 3% del total, cosa que dificulta la representació dels partits minoritaris.


Incidència del vot en blanc en el resultat electoral[modifica | modifica el codi]

En les eleccions de múltiples candidats, escollits per sistema proporcional i amb "pis" mínim (quantitat mínima de vots que un partit ha d'obtenir) calculat sobre la quantitat total de vots vàlids.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vot en blanc Modifica l'enllaç a Wikidata