Vés al contingut

Secessió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una secessió és l'acte de retirar-se d'una organització, unió o entitat política. Típicament, hi ha un fort factor diferencial que motiva la retirada.[1] La paraula deriva del llatí secessio.[2] que significa «apart, col·loqui reservat» i més tard «secessió i retirada».[3]

La secessió pot ser un fet o un dret. Com a dret el fenomen polític de la secessió requereix la prèvia existència d'un Estat Federal o Confederal, del qual forma part l'Estat que manifesta la seva voluntat de separar-se'n. La secessió en els fet es semblant a la independència o el cisma: separar-se d'una entitat política amb la qual hom ha estat unit per formar una entitat o estat nou.

Quan afecta a un territori o divisió administrativa, la secessió es pot produir de diverses maneres. D'una banda cal observar si l'antiga unitat es dissol en fragments o bé una porció se'n separa però la resta roman idèntica.[4] D'altra banda cal analitzar si la nova entitat esdevé un nou agent com un tot independent o bé s'agrega a altres entitats veïnes (relació amb l'irredemptisme) o fins i tot es divideix en territoris més petits diferents. Per últim, cal distingir entre el poder dels territori afectats i si aquesta secessió inclou minories contràries a la separació.

Referències

[modifica]
  1. «Secessió». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bruguera i Talleda, Jordi; Fluvià i Figueras, Assumpta. «cedir, 19 secessió». A: Diccionari etimològic. 2004, 4a edició, 1996, p. 197. ISBN 9788441225169. 
  3. Seva i Llinares, Antoni. «secessio -onis». A: Diccionari Llatí-Català. 2007, 1993, p. 1324. ISBN 978-84-7739-631-4. 
  4. Leopold Kohr, The Breakdown of Nations, Routledge & K. Paul, 1957

Bibliografia

[modifica]