Societat acèfala

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Els inuit, exemple de societat acèfala.

Una societat acèfala (del grec, "sense cap") és una societat que no té líders o jerarquies polítiques. Tals grups es coneixen també com societats igualitàries o no estratificades. Típicament són societats menudes, organitzades en bandes o tribus que prenen decisions mitjançant consens en comptes de nomenar caps o reis permanents. La majoria de societats de caçadors/recol·lectors són acèfales.[1] També és possible considerar com acèfales les societats anarquistes i soci-llibertàries modernes que han abolit la desigualtat social.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Durant el segle XX els antropòlegs i etnòlegs documentaren detalladament societats d'aquest tipus entre grups caçadors-recol·lectors. Algunes característiques típiques eren:

 • Eren generalment nòmades.
 • Vivien normalment de la pesca i la caça, per tant no posseïen grans infraestructures para la producció o conservació d'aliments.
 • Freqüentement en l'organizació social els homes eren preponderants en algunes labors econòmiques, preferentement la caça; mentre les dones feien la major part del treball de recol·lecció.
 • El poder i l'estatus social se basava àmpliamente en la tradició y en obligaciones normativas, en alguns casos una espècie d'assemblea d'ancians tenia poders deliberatius amplis i en altres casos una assemblea del poble.[2][3]
 • Mitjà de control social representat pel llinatge i els costums.
 • Moltes tenien una clara separació entre poder (habilitat d'influir a voluntat sobre els esdeveniments) i autoritat (dret reconegut de manar). Els colons tingueren problemes amb açò i els somalis es burlàven dels títols d'autoritat britànics i italians.[2]
 • Són dèbils davant una amenaça externa poderosa.[2][4]
 • La manera de mantindre la integritat territorial i cultural i la justícia era mitjançant les orgnatizacions familiars allargades, la crida al comportament amistós i amb un sistema de comprovacions i equilibris a tots els nivells de la comunitat.[2]

Problemes amb la diplomàcia[modifica | modifica el codi]

Al segle XIX els països organitzats amb estats tingueren una gran dificultat per a establir algun tipus de relació diplomàtica amb aquestes societats a causa de l'absència d'autoritats.[4]

Exemples[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Cultural AnthropologyTerms» (en anglés). Palomar College. [Consulta: 31 de marzo de 2015].
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Ayittey, G.N. «STATELESS SOCIETIES: The Igbo, the Fulani, the Somali». A New Nigeria. [Consulta: 22 juny 2015].
 3. Daannaa, H.S.. «The Acephalous Society and the Indirect Rule System in Africa: British Colonial Administrative Policy in Retrospect». Journal of Legal Pluralism and Unofficial Law, 34, 1994, pàg. 61-85.
 4. 4,0 4,1 Reno, William. «International relations and the problem of stateless societies» (pdf) p. 3-13. [Consulta: 22 juny 2015].
 5. Mair, Lucy. Introducción a la antropología social. Alianza, 1982. ISBN 84-206-2067-X. 
 6. Evans-Pitchard, E. E.. The Nuer: A Description of the Modes of Livelihood and Political Institutions of a Nilotic People (en anglés). Oxford: Clarendon Press, 1940. 
 7. Harris, Marvin. «¿Había vida antes de los jefes?». A: Nuestra especie. 1ª. Madrid: Alianza, 1993. ISBN 84-206-9633-1. 
 8. 8,0 8,1 8,2 Hoebel, Adamson. «Capítulo 31. Organización política». A: Antropología: El estudio del hombre. 2ª. Barcelona: Omega, 1980, p. 458. ISBN 84-282-0331-8. 
 9. Pospisil, L. The Kapauk Papuans of New Guinea (en anglés). 
 10. Reay, Marie Olive. The Kuma: Freedom and Conformity in the New Guinea Highlands (en anglés), 1959.