Guerra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Die Gotenschlacht am Vesuv, pintura d'Alexander Zick (1845–1907) que representa la batalla del Mont Lactarius (o del Vesuvi) que l'octubre del 553 va enfrontar els ostrogots, dirigits per Teias, a les forces de l'Imperi Bizantí comandades per Narsès, amb el resultat de la desfeta dels primers després de 10 dies de combats.

La guerra és l'enfrontament entre països o entre altres organitzacions armades, amb l'ús de violència i d'armes. Encara que des de sempre hi ha hagut enfrontaments entre col·lectius humans, la guerra oficialment considerada com a tal, amb la participació d'exèrcits i amb objectius complexos del saqueig que motiva la incursió en concret, comença amb l'aparició dels primers imperis orientals, que ja utilitzen cavalleria i armament elaborat.

La guerra ha estat molts cops la causa de la mort de milers d'éssers humans, de l'aparició de moltes malalties, d'epidèmies com la pesta, de fam generalitzada i d'altres mals. Quan la guerra es fa en contra de les lleis internacionals, hom parla de crim de guerra. D'altra banda, existeix la distinció entre conflictes armats i guerres. D'acord amb aquest punt de vista, un conflicte només seria una guerra si els bel·ligerants han fet una declaració formal de guerra. La guerra parteix de la visió més extrema que la finalitat justifica els mitjans.

Al llarg de la història, hi ha hagut guerres pel control dels recursos naturals, per raons religioses o culturals, per mantenir o canviar equilibris de poder, per qüestions de legalitat, per tal de dirimir disputes econòmiques, territorials o altres causes. Normalment, les raons que porten a la guerra entre dos estats són complexes, però generalment té una influència important el factor econòmic.

Des del punt de vista militar, en la guerra l'objectiu és la victòria sobre l'enemic. Per això, cal establir una superioritat tecnològica (armament) i humana, que obligui al contrari a la rendició o a proposar un armistici. La pràctica totalitat de guerres causen un gran nombre de víctimes, no només entre els combatents, sinó també entre la població civil. A més, les guerres donen lloc també a greus violacions dels drets humans. Tot i que s'han establert convenis internacionals per limitar la mortaldat causada en les guerres, i garantir un tracte digne als presoners, en la pràctica, molt sovint aquestes convencions s'ignoren.

Definicions i conceptes[modifica | modifica el codi]

La ciutat de Wesel a la regió del Ruhr (Alemanya), destruïda pels bombarders aliats durant la Segona Guerra Mundial

L'Institut Internacional de Recerca de la Pau,[1] una institució ubicada a Suècia, defineix la guerra com a tot aquell conflicte armat que compleix dos requisits:[2]

 • Enfrontar almenys una força militar, ja sigui contra un altre exèrcit (o altres exèrcits) o contra una força insurgent.
 • Haver mort mil o més persones.

Es pot parlar d'una guerra lícita des d'un punt de vista moral. En aquest cas cal distingir si la guerra en general pot ser lícita, i si es garanteixen les condicions requerides. Des d'un punt de vista filosòfic s'entén que la guerra no és necessàriament il·lícita. Existeix el dret d'autodefensa o de legítima defensa contra l'enemic exterior quan ataca injustament a un poble. Si es nega aquest dret de legítima defensa s'enforteix la posició de l'agressor i es posa en perill la pau dels pobles. Tanmateix perquè una guerra pugui tenir una licitud ètica, hi ha una sèrie de condicionants. Que existeixi:

 • Una injustícia real, veritable i de gravetat.
 • Una inviabilitat de defensar per via pacífica.
 • Una perspectiva i esperança d'èxit final.
 • Que es pugui evitar un perjudici a tercers innocents.

La defensa del bé públic preval sobre qualsevol dret de l'agressor i fins i tot sobre els riscos que puguin tenir els mateixos súbdits agredits. Però es considera il·lícita la matança injusta.

Des d'aquest mateix punt de vista filosòfic es considera que el moviment a favor de la pau es fa creditor del més alt reconeixement. Aquest moviment és difusor d'un esperit pacifista, d'un enteniment i comprensió entre els pobles. El seu fi ètic i moral és aconseguir la pau i els acords sense vessament de sang.

Història de la guerra[modifica | modifica el codi]

Batalla de la Muntanya Blanca, del 1620, als començaments de la guerra dels Trenta Anys.
Napoleó Bonaparte retirant-se de Moscou després de les conseqüències de la fracassada invasió de Rússia
La 89ª Divisió d'Infanteria de l'exèrcit dels Estats Units travessa el Rin en bots d'assalt, el 1945.

Abans de l'arribada de les primeres civilitzacions, és molt probable que la guerra consistia en actes o incursions a petita escala. La meitat de les persones trobades en un cementiri de Núbia que es remunta a uns 12.000 anys, havien mort per un acció violenta entre grups d'humans.[3] Amb el sorgiment dels primers estats, ara fa uns 5.000 anys,[4] l'activitat militar s'ha anat estenent i desenvolupant a la major part del món. L'adveniment de la pólvora i l'acceleració dels avenços tecnològics van conduir al que ja es pot anomenar guerra moderna.

Sobre el tipus de guerres que es produïren abans de l'existència de les civilitzacions, Lawrence H. Keeley opina que aproximadament el 90-95% de les societats conegudes al llarg de la història participaren, com a mínim de manera ocasional, en accions de guerra,[5] i molts ho feien de manera constant.[6] A Europa occidental, des de finals del segle XVIII, s'han produït més de 150 conflictes i prop de 600 batalles.[7]

Segons el Human Security Report de l'any 2005, s'ha documentat una disminució significativa en el nombre i la gravetat dels conflictes armats des de finals de la Guerra Freda, a la dècada del 1990. No obstant això, les proves examinades en l'edició del 2008 del Centre per al Desenvolupament Internacional i la "Gestió de Conflictes de la Pau i els Conflictes", indica que la disminució general dels conflictes s'havia estancat.[8]

Generacions[modifica | modifica el codi]

Els tipus de guerra poden agrupar-se històricament per generacions, si bé pot donar-se el cas d'una guerra "antiga" en algun punt del planeta al mateix temps que una de moderna.

Les guerres de primera generació es basaven en la lluita cos a cos, amb exèrcits estatals sovint professionals o amb reforços de lleva forçosa, on els combats causaven força baixes entre els combatents però estaven delimitats a un territori o front concret. Va iniciar-se amb els exèrcits regulats, que van substituir la guerra primitiva o d'atac en massa[9]

La segona generació va sorgir quan les armes de projectil de tipus fusell feien ineficients les línies de soldats, exposats al foc ràpid de l'enemic, i aleshores van ser substituïdes per unitats independents, de maniobra àgil. La transició es va produir als voltants del segle XIX.

La tercera generació va suposar trencar el concepte de línia enemiga o de terreny que es va conquerint de mica en mica. La tàctica pot aconsellar infiltrar-se en zona hostil, atacs per la rereguarda, cedir posicions per aconseguir algun avantatge o usar el bombardeig massiu en un terreny.

La quarta generació de guerres implica la pèrdua del poder dels governs en el disseny de l'estratègia de combat, ja que no hi ha un protocol de declaració-batalles-tractat sinó un seguit d'enfrontaments violents que inclouen guerrilles, revoltes, atemptats terroristes i guerra no convencional, a part dels setges o combats a l'ús. S'inicia amb la Guerra Freda i continua vigent.

Tractadistes[modifica | modifica el codi]

El general xinès Sunzi en la seva cèlebre obra L'art de la guerra, afirmava que calia guanyar la guerra abans que fos declarada, abans que existís en si mateixa. En aquest aspecte, el cèlebre general exposaria en una simple frase la seva concepció de quin era el caràcter de la guerra: "La guerra, és el dao de l'engany". D'aquesta manera, pretendria establir que l'estrateg virtuós havia de basar totes les seves decisions militars, buscant primerament distreure l'atenció de l'enemic en els elements més importants de la seva posició, i de no tenir-los, inventar el que fos necessari. El pensament de Sunzi, deixaria una profunda empremta en el pensament militar modern, no només en reconeguts pensadors, sinó també en grans estrategs com Napoleó Bonaparte, que en la victoriosa batalla d'Austerlitz aplicà els preceptes de l'engany.

El concepte de "guerra justa" va ser presentat sistemàticament per Tomàs d'Aquino a l'obra Summa theologiae. Per la seva part, Erasme de Rotterdam, el reconegut humanista renaixentista, definia la guerra amb la frase "Dulce bellum inexpertis est", que en la traducció al català seria: "La guerra és dolça per als inexperts". També cal destacar l'historiador àrab Ibn Khaldun, un avançat del seu temps en camps disciplinars com la historiografia i la sociologia,[10] que per primera vegada va fer una aproximació a les causes materials de la guerra.

Karl von Clausewitz, en la seva obra Vom Kriege (De la guerra), pensava que la guerra moderna és "la continuació de la política però per altres mitjans" i que la fi de la mateixa era "desarmar l'enemic", no exterminar-lo; d'aquí va néixer el concepte de desarmament mutu, que impossibilita tota guerra i dóna pas a la política. La guerra seria doncs un "acte polític", i aquesta manifestació posava en joc el que ell considerava l'únic element racional de la guerra.

Efectes de la guerra[modifica | modifica el codi]

En els soldats[modifica | modifica el codi]

Amb base en xifres del cens de 1860, el 8% dels homes blancs entre 13 i 43 anys van morir durant la Guerra Civil dels Estats Units, xifres que corresponen a un 6% del Nord i un 18% de població que pertanyien als estats del Sud.[11] Dels 60 milions de soldats europeus que es van mobilitzar a la Segona Guerra Mundial, 8 milions van morir, 7 milions van quedar discapacitats de manera permanent, i 15 milions van resultar greument ferits.[12]

Durant la retirada de Napoleó de Moscou i Rússia, van morir més soldats francesos a conseqüència del tifus que per l'acció dels russos.[13] Felix Markham opina que uns 450.000 van creuar el riu Neman el 25 de juny de 1812, dels quals menys de 40.000 van tornar a creuar-lo d'alguna manera, així com formant part d'un destacament militar recognoscible.[14] Entre 1500 i 1914 van morir més soldats pel tifus que a conseqüència de totes les accions militars.[15] A més, si no fos pels avenços de la medicina moderna, encara a les guerres hi hauria milers de morts més per malaltia i altres tipus d'infeccions que les conseqüències de la guerra provoca. Per exemple, durant la guerra dels Set Anys, la Royal Navy informava que havia reclutat 184.899 mariners, dels quals 133.708 varen morir de malaltia o varen resultar 'desapareguts'.[16] S'estima que entre 1985 i 1994, cada any han mort 378.000 persones degut a la guerra.[17]

En la població civil[modifica | modifica el codi]

"Per què?!", de l'obra Els desastres de la guerra de Francisco Goya, 1812-15.
Les grans misèries de la guerra mostra la destrucció causada a la població civil durant la Guerra dels Trenta Anys

Moltes guerres han estat la causa de despoblaments significatius. Per exemple, a Europa, durant la Guerra dels Trenta Anys, la població dels estats alemanys es va reduir en un 30%.[18][19] A Alemanya, els exèrcits de Suècia podrien haver destruït uns 2.000 castells, 18.000 pobles i 1.500 ciutats, un terç de totes les ciutats d'Alemanya.[20]

Les estimacions sobre el total de baixes de la Segona Guerra Mundial varien, però la majoria indiquen una xifra orientativa d'unes 60 milions de persones que van morir a la guerra, entre els que es calcula que al voltant d'uns 20 milions eren soldats, i uns 40 milions civils.[21] La Unió Soviètica va perdre al voltant de 27 milions de persones durant la guerra, fet que representa gairebé la meitat de les víctimes de la Segona Guerra Mundial.[22] El major nombre de morts civils en una sola ciutat va ser d'1,2 milions de persones que moriren durant els 872 dies del setge de Leningrad.

En l'economia[modifica | modifica el codi]

Una vegada que una guerra acaba, les nacions que perden sovint han de pagar reparacions de guerra a les nacions victorioses. En alguns casos, la terra passa sota poder de les nacions victorioses. Per exemple, el territori d'Alsàcia-Lorena ha estat objecte d'intercanvis entre França i Alemanya en tres ocasions diferents.

Generalment, la guerra està molt relacionada amb aspectes econòmics, i moltes guerres es basen, parcialment o completament, en raons econòmiques; un exemple clar va ser la Guerra Civil dels Estats Units. En alguns casos, la guerra ha estimulat l'economia d'un país; així, la Segona Guerra Mundial s'acredita sovint amb treure als Estats Units de la Gran Depressió. Però el fet més normal és que la guerra només serveix per danyar l'economia dels països involucrats; és el que succeí amb les guerres de Lluís XIV, la guerra francoprussiana, i la Primera Guerra Mundial, per posar alguns exemples. La participació de Rússia en la Primera Guerra Mundial va tenir un fort peatge per a l'economia russa, que gairebé es va desplomar i va contribuir en gran mesura a l'inici de la Revolució Russa de 1917.

Una de les il·lustracions més crues dels efectes de la guerra sobre les economies és la Segona Guerra Mundial. La Gran Depressió de la dècada del 1930 va acabar quan les nacions van augmentar la producció de materials de guerra i van estimular l'arribada del conflicte militar.[23] El cost financer de la Segona Guerra Mundial s'estima al voltant d'un bilió de dòlars a tot el món,[24][25] i ha estat la guerra més costosa des del punt de vista econòmic, així com des de la perspectiva de vides humanes.

Els danys a la propietat produïts a la Unió Soviètica a causa de la invasió alemanya es va estimar en un valor de 679 milions de rubles. Els danys van consistir en una combinació de destrucció total o parcial de 1.710 ciutats i pobles, 70.000 aldees i caserius, 2.508 edificis de l'església, 31.850 establiments industrials, 40.000 quilòmetres de vies fèrries, 4.100 estacions de tren, 40.000 hospitals, 84.000 escoles i 43.000 biblioteques públiques.[26]

Dades sobre guerres[modifica | modifica el codi]

Cementiri militar de la Segona Guerra Mundial prop de Colleville-sur-mer a Normandia, França. Fins a l'actualitat, aquesta guerra ha estat la més sagnant de la història

Segons el Llibre Guinness de Rècords els següents conflictes estan cada un en un extrem:[27]

 • La guerra més breu que es coneix és la que es va declarar entre la Gran Bretanya i Zanzíbar (posteriorment s'uniria amb Tanganika per formar l'actual Tanzània), el 27 d'agost de 1896, segons els registres; va durar només 38 minuts.
 • La guerra més llarga hauria estat la guerra dels Cent Anys que va durar més d'un segle, en concret 115 anys. No obstant això, l'anomenada Guerra d'Arauco, una sèrie interrompuda de batalles, va durar uns 300 anys, amb llargs períodes de treva. Si es considera com una guerra contínua, la guerra de la Reconquesta a la península Ibèrica és, de bon tros, la més llarga de la història amb gairebé 800 anys, si no considerem els freqüents tractats de pau, aliances i batalles esporàdiques molt localitzades. Eren les típiques guerres de tipus feudal, que van ocasionar la proliferació de castells defensius, els quals li van donar el nom al regne de Castella, encara que també van proliferar a la resta de la península.
 • La guerra més sagnant pel nombre de morts va ser, de bon tros, la Segona Guerra Mundial amb els seus més de 50 milions de morts per una o altra causa. Tanmateix, la guerra de la Triple Aliança ho seria en relació a l'aniquilació d'una població organitzada (la població paraguaiana), descendint els habitants de Paraguai d'1.400.000 a 220.000 persones; van quedar només uns 30.000 homes en edat reproductiva.
 • Novament la Segona Guerra Mundial ostenta el rècord de ser la més costosa econòmicament.
 • La guerra civil més sagnant, entesa com la que va produir major nombre de morts, es va produir a la Xina de la dinastia Qing i és coneguda com a Revolta de Taiping (o Gran Pau, traduït del xinès). Es va lliurar entre l'esmentada dinastia Qing i tropes del govern manxú també xinès des de 1851 a 1864 on els càlculs més ajustats indiquen que les morts van poder oscil·lar entre els 20 i els 30 milions de persones, inclosos 100.000 assassinats per les forces governamentals en el saqueig de Nanking, entre el 19 i el 21 de juliol de 1864.

Llista de les guerres més sagnants[modifica | modifica el codi]

Aquesta és una llista de les guerres que han generat més de 200.000 morts. Aquestes xifres inclouen les morts de civils a causa de malalties, la fam, les atrocitats, etc., així com les morts de soldats en batalla.

Escenes de la Segona Guerra Mundial
El samurai Suenaga atacat per fletxes i explosius mongols. Moko Shurai Ekotoba (蒙古襲来絵詞), c. 1293.
Escenes de la guerra del Vietnam
Shaka expandí el territori zulú gràcies al seu poder militar
Enfrontament a Shangtang durant la Guerra Civil Xinesa
Soldat iranià amb una màscara per protegir-se des atacs amb armes químiques, durant la guerra Iran-Iraq

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Institut Internacional d'Estocolm per a la Investigació sobre la Pau
 2. Javier Ayuso. "Las guerras del fin de siglo", El País Semanal, Grupo Prisa, Madrid, 10 de febrer de 1991
 3. Keeley. War before civilization: The myth of the peaceful savage
 4. Diamond, Jared, Guns, Germs and Steel
 5. Lawrence H. Keeley, és professor de la Universitat d'Illinois. Vegeu Review: War Before Civilization
 6. Spengler «The fraud of primitive authenticity». Asia Times Online, 04-07-2006 [Consulta: 8 juny 2009].
 7. Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker "World War One: A New Kind of War", Part II, a 14-18 Understanding the Great War
 8. Hewitt, Joseph, J. Wilkenfield and T. nevertheless the concept war is more than just a word but a signification to the meaning Death. Gurr Peace and Conflict 2008, Paradigm Publishers, 2007
 9. Lind, William S. (2004). "Understanding Fourth Generation War"
 10. Haque, Amber «Psychology from Islamic Perspective: Contributions of Early Muslim Scholars and Challenges to Contemporary Muslim Psychologists». Journal of Religion and Health, 43, 4, 2004, pàg. 357–377 [375]. DOI: 10.1007/s10943-004-4302-z.
 11. Lambert, Craig. «The Deadliest War». Harvard Magazine, maig-juny 2001. [Consulta: 14 octubre 2007].
 12. Kitchen, Martin (2000).The Treaty of Versailles and its Consequences, Nova York: Longman.
 13. Joseph M. Conlon. The Historical Impact of Epidemic Typhus Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF
 14. Vegeu una exhaustiva còpia del document a NapoleonsMarch, tot i que és qüestionat per Edward Tufte. Vegeu la seva obra, The Visual Display of Quantitative Information, Londres: Graphics Press, 1992.
 15. "War and Pestilence". TIME.
 16. Turberville, A. S.. Johnson's England: An Account of the Life & Manners of His Age (en anglès). Hesperides Press, 2006. ISBN 978-1-4067-2726-5. 
 17. Obermeyer Z, Murray CJ, Gakidou E «Fifty years of violent war deaths from Vietnam to Bosnia: analysis of data from the world health survey programme» (en anglès). BMJ, 336, 7659, Juny 2008, pàg. 1482–6. DOI: 10.1136/bmj.a137. PMC: 2440905.
 18. "The Thirty Years War (1618–48)". Alan McFarlane, The Savage Wars of Peace: England, Japan and the Malthusian Trap (2003)
 19. "History of Europe – Demographics". Encyclopædia Britannica.
 20. «Population». History Learningsite. [Consulta: 24 maig 2008].
 21. «World War II Fatalities». [Consulta: 20 abril 2007].
 22. «Leaders mourn Soviet wartime dead». .
 23. "Great Depression and World War II". The Library of Congress.
 24. Mayer, E. (2000). "World War II", Emayzine.com (Victorville, California: Victor Valley College)
 25. Coleman, P. (1999). "Cost of the War," World War II Resource Guide (Gardena, California: The American War Library)
 26. The New York Times, 9 de febrer de 1946, Volum 95, núm. 32.158.
 27. AAVV. Llibre Guinness de Rècords. Ediciones MAEVA, Estella, 1987, ISBN 84-86478-04-9
 28. Wallinsky, David. David Wallechinsky's Twentieth Century: History With the Boring Parts Left Out, Little Brown & Co., 1996, ISBN 0-316-92056-8, ISBN 978-0-316-92056-8 - cited by White
 29. Brzezinski, Zbigniew. Out of Control: Global Turmoil on the Eve of the Twenty-first Century, Prentice Hall & IBD, 1994, ASIN B000O8PVJI - citat per White
 30. Ping-ti Ho. "An Estimate of the Total Population of Sung-Chin China", a Études Song, Series 1, No 1, (1970) pp. 33-53.
 31. Mongol Conquests
 32. The world's worst massacres Whole Earth Review
 33. Battuta's Travels: Part Three - Persia and Iraq
 34. McFarlane, Alan. The Savage Wars of Peace: England, Japan and the Malthusian Trap, Blackwell 2003, ISBN 0-631-18117-2, ISBN 978-0-631-18117-0 - citat a White
 35. "Military Casualties of World War One"
 36. "Taiping Rebellion", a Britannica Concise
 37. Nuclear Power: The End of the War Against Japan
 38. Timur Lenk (1369-1405)
 39. Web de Matthew's White (una recopilació d'estimacions dels especialistes) -Miscellaneous Oriental Atrocities
 40. Russian Civil War
 41. Oromo Identity
 42. Glories and Agonies of the Ethiopian past
 43. Inside Congo, An Unspeakable Toll
 44. Conflict in Congo has killed 4.7 m, charity says
 45. Come Back, Colonialism, All is Forgiven
 46. The Thirty Years War (1618-48)
 47. Cease-fire agreement marks the end of the Korean War on July 27, 1953.
 48. Huguenot Religious Wars, Catholic vs. Huguenot (1562-1598)
 49. Shaka: Zulu Chieftain
 50. K.S. Lal. Growth of Muslim Population in Medieval India, 1973.
 51. Matthew White. Death Tolls for the Major Wars and Atrocities of the Twentieth Century
 52. Aquestes xifres exclouen les víctimes de la Segona Guerra Mundial
 53. Missing Millions: The human cost of the Mexican Revolution, 1910-1921
 54. Timeline: Iraq
 55. Jones, Geo H., Vol. 23 No. 5, pp. 254
 56. The Deadliest War
 57. Clodfelter, citat a White
 58. Urlanis, citat a White
 59. Northern War (1700-21)
 60. The curse of Cromwell
 61. John M. Gates, “War-Related Deaths in the Philippines”, Pacific Historical Review, v. 53, No. 3 (August, 1984), 367-378.
 62. Albigensian Crusade (1208-49)
 63. Massacre of the Pure, Time, 28 d'abril de 1961
 64. Attacks raise spectre of civil war
 65. Journalists in Algeria are caught in middle

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Fabio Maniscalco,. World Heritage and War - monographic series "Mediterraneum", vol. VI (en anglès). Massa, Naples, 2007. 
 • Kelly, Raymond Case. Warless societies and the origin of war (en anglès). University of Michigan Press, 2000. ISBN 978-0-472-06738-1 [Consulta: 5 febrer 2012]. 
 • Livingstone Smith, David. The Most Dangerous Animal: Human Nature and the Origins of War, (en anglès). St. Martin's Press, 2007. 
 • Small, Melvin & Singer, David J.. Resort to Arms: International and Civil Wars, (en anglès). Sage Publications, 1982. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]