Risc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «RISC».

Risc és el dany potencial que pot sorgir per un procés present o esdeveniment futur, (i això es pot donar en qualsevol àmbit laboral i més en institucions d'assegurances, ja que en aquests llocs els clients poden utilitzar-la per a la comissió de delictes i així poder fer qualsevol tipus de frau). Diàriament de vegades se l'utilitza com a sinònim de probabilitat, però en l'assessorament professional de risc, el risc combina la probabilitat que ocorri un esdeveniment negatiu ponderat segons la gravetat del dany resultant de l'esmentat esdeveniment. És a dir, en paraules clares, el risc és la possibilitat que un perill pugui arribar a materialitzar-se. També és la probabilitat que un resultat esperat no ocorri. Els riscos poden ser: Reals, potencials o fortuïts.

Tipus de riscos[modifica | modifica el codi]

Segons la seva causa fonamental els riscos es poden classificar en:

  • Geològics: Sismes, allaus.
  • Riscos físics: Soroll, Pressions, Temperatures extremes: Fred i calor; Il·luminació; Vibracions; Radiació ionitzant i no ionitzant; Radiació Infraroja i Ultraviolada.
  • Riscos químics: Pols, Vapors, Líquids, Dissolvents.
  • Riscos biològics: Ancilostomosi, Àntrax, Al·lèrgia, Muermo, Tètanus, Espiroquetosi icterohemorrágica.
  • Riscs ergonòmics: Aquests són quan la persona ha d'adaptar-se a la tasca a desenvolupar perquè en general l'ergonomia és adaptar els treballs a les possibilitats fisiològiques del treballador.
  • Riscos psicosocials: Stress.
  • Risc financer: Risc de crèdit, risc de liquiditat, Risc de Mercat, Altres riscos.

Risc vs. amenaça[modifica | modifica el codi]

Un exemple d'una distinció entre amenaça i risc és la preparació dels Estats Units davant de l'atemptat a les Torres Bessones. Malgrat que la CIA havia advertit d'un "perill clar i present" que fossin usats avions com armes, això es considerava una amenaça i no un risc. Per això no s'havia preparat cap escenari de probabilitats i contramesures. Des d'un punt de vista probabilístic freqüencial, una amenaça no pot ser considerada un risc sense almenys un incident específic on l'amenaça s'hagi concretat. Des d'aquest punt de vista, hi hauria una base per afirmar per exemple "en la història de la humanitat, X viatges aeris han conduït a... ".

D'altra banda, els mètodes de probabilitat bayesiana permetrien assignar cert grau de creença a les amenaces, fins i tot si mai no han ocorregut abans.

Les amenaces, en un context de seguretat de la informació, inclouen actes dirigits, deliberats (per exemple per pirates informàtics) i esdeveniments no dirigits, aleatoris o impredictibles (com pot ser un llamp).

En termes particulars, una amenaça és tot allò que tingui una possibilitat o probabilitat d'ocórrer, com a causant de dany. I el risc és el producte de l'ocurrència de l'amenaça i la seva conseqüència. Sense l'ocurrència d'amenaces el risc seria zero. En l'àmbit econòmic les amenaces latents (amb possibilitat d'ocurrència) són la baixa de les cotitzacions de la borsa i el risc la pèrdua de les accions.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Risc Modifica l'enllaç a Wikidata