Vés al contingut

Fred (temperatura)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els primers freds, de Miquel Blay

El fred en física és l'absència de calor.[1] No té per tant unitat de mesura particular, ja que el que es pot mesurar, així com allò en el qual podem observar fenòmens o utilitzar en tecnologia és la calor. De fet, quan parlem de refredar o de donar fred, de congelar, refrigerar, etc. el que estem fent realment és extreure calor. El fred absolut és doncs l'absència total i absoluta de calor, un concepte ideal que correspondria als zero kèlvins i que de moment no hem trobat que pugui ocórrer a cap lloc de l'univers.

En biologia i psicologia parlem de tenir fred, de climes freds, etc. quan ens referim a temperatures prou baixes perquè el cos tingui el que reconeixem com a sensació de fred, amb respostes que poden incloure tremolor, calfreds, etc. I de calor quan són prou altes perquè sentim la sensació de calor, que pot provocar suor i altres respostes de protecció. En plàstica els colors freds són sobretot la gamma de blaus, i també colors propers, com alguns verds i violacis. Aquest colors solen expressar-nos culturalment fredor, però també pau, calma i relaxament.

Unitats de mesura[modifica]

El fred és la "no-calor" i refredar és extreure calor. No podem mesurar el fred, o la variació de fred, sinó la calor, i això es fa en joules o en calories. Una variació positiva de fred és una negativa, i del mateix mòdul, que de calor, i viceversa. Com en algunes àrees del coneixement i d'aplicació hauríem de tractar sempre amb nombres i variacions negatives, per a la pròpia comoditat, s'hi pot usar la frigoria, de símbol (poc usat) fg, qué és simplement una caloria canviada de signe.

  • 1 fg = -1 cal
  • 1 fg = -4,184 J
  • 1 kfg = -1.000 cal = -1 kcal
  • 1 kfg = -4.184 J

Aplicacions[modifica]

Un congelador extreu la calor dels aliments i l'expulsa a l'exterior per darrere.

A la indústria es fan moltes investigacions i aplicacions d'aquest fenomen amb fins productius i per a la conservació de les matèries que són susceptibles d'alterar-se per la calor, com ara els aliments. Es divideix en tres branques principals:

Referències[modifica]

  1. «fred». GEC. [Consulta: 20 novembre 2020].