Gerrymandering

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Gerrymandering és una manera controvertida de redistribuir les circumscripcions electorals d'un territori per a obtenir avantatges electorals, especialment en els llocs on s'utilitza el sistema electoral majoritari. El gerrymandering pot també servir per a afavorir o perjudicar a un determinat grup ètnic, lingüístic, religiós o social.

Origen del terme[modifica]

Prové del nom del governador de Massachusetts, Elbridge Gerry. El 1812, la legislatura de Massachusetts redibuixà els límits dels districtes electorals per a afavorir als candidats del partit republicà jeffersonià. Els periodistes que observaven el nou mapa electoral es van adonar que un dels nous districtes tenia la forma d'una sargantana (en anglès: salamander), a la qual van posar per nom Gerry-mander. El terme va tenir èxit i en l'actualitat se segueix utilitzant en l'àmbit de la ciència política.

Gerrymandering afirmatiu[modifica]

Als Estats Units, en el que s'ha anomenat Gerrymandering afirmatiu. La Llei del dret al vot ha permès en el passat al Govern dibuixar curiosos districtes amb l'exclusiu propòsit de possibilitar majories negres, o d'origen llatí o asiàtic. No obstant això, la manipulació del sistema electoral per a protegir la representació de minories rarament està lliure de controvèrsies. Aquest sistema també es va fer servir durant els anys quaranta i cinquanta a Irlanda del Nord per tal d'evitar l'existència de districtes on els catòlics fossin de majoria aclaparadora sobre els protestants.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gerrymandering Modifica l'enllaç a Wikidata