Eslògan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L' eslògan (de l'anglès slogan i aquest del gaèlic escocès sluagh-ghairm : crit de guerra) o frase publicitària s'entén com a frase identificativa en un context comercial o polític (en el cas de la propaganda), i com a expressió repetitiva d'una idea o d'un propòsit publicitari per resumir-ho i representar-lo en una dita.

Eslògans famosos[modifica | modifica el codi]

El famós pòster de reclutament (1914) dissenyat per Alfred Alfred Leete

Al començament de la Primera Guerra Mundial, a través de la portada de la revista London Opinion, un dels més famosos soldats britànics, Lord Kitchener, es dirigia als joves britànics per traslladar-los la necessitat de reclutar voluntaris a servir al seu país. El seu famós eslògan «El teu país et necessita» (1914) va ser convertit més tard en el famós pòster.[1] Dos anys més tard, un altre emblemàtic pòster, que també va tenir els seus orígens en la portada d'una revista, va aparèixer en els Estats Units utilitzant una variant, amb l'Oncle Sam «dient»: «L'exèrcit et necessita».[2]

Els lemes publicitaris són decisius en la competència comercial. Un lema efectiu hauria de:

  • Declarar els beneficis principals del producte o marca per al comprador o client potencial.
  • Destacar les diferències amb el d'altres firmes, per descomptat, dins dels requisits legals.
  • Ser declaració simple, concisa, tallant, directa i apropiada.
  • Ser enginyós, si bé no tots els eslògans publicitaris han de.
  • Adoptar una personalitat "distintiva" respecte a la resta.
  • Fer que el consumidor se senti "bé".
  • Fer que el consumidor senti un desig o una necessitat.
  • És difícil d'oblidar, s'adhereix a la memòria (es vulgui o no), especialment, si s'acompanya amb artefactes mnemotècnics com frases ganxos, ritmes, imatges o seqüències d'anuncis televisius.

El bon eslògan ha de ser curt, original i impactant. Per aconseguir-ho, s'utilitzen tots els recursos estilístics a l'abast del redactor: onomatopeia, literació, contrast, rima, etc. També són molt utilitzats els jocs de paraules, ja que obliguen a fer un esforç addicional a l'oient que permet fixar-lo millor en la seva memòria. L'espectador, a més, els considera enginyosos i no els rebutja immediatament. El major èxit d'un eslògan és que els consumidors el repeteixin.

Normalment, els eslògans són produïts per escriptors professionals entre els quals s'hi troben alguns de la literatura culta, fins i tot en determinades ocasions novel·listes (per exemple, Vladimir Nabokov en va proposar alguns a un diari de l'època).

Els eslògans publicitaris estan subjectes a controls ètics i sovint s'observen amb reserves, si no amb recel, per les institucions oficials com la Advertising Standards Authority al Regne Unit i l'European Advertising Standards Alliance qual s'atribueix una responsabilitat sobre el bé públic i la presa de decisions es recull en un Codi de Publicitat. Organitzacions similars existeixen a Canadà, Irlanda, Nova Zelanda, Austràlia, Sud-àfrica i altres països.

El doble eslògan[modifica | modifica el codi]

Hi ha anuncis en què apareix un doble eslògan, que es donen en els mitjans audiovisuals. Una part és un text i una altra és la imatge. Hi ha anuncis que tenen un doble eslògan amb doble text. Hi ha eslògans que manifesten un patrocini. Hi eslògan sobre eslògan per potenciar la marca. Aquests es fan servir molt en les entitats d'empreses

En temps contemporanis existeix el terme «antislogan», emprat per qualificar aquells eslògans que no compleixen amb el procés d'estratègia AIDA. Aquests o són molt llargs, o incoherents, o posseeixen una terminologia molt tècnica que converteix el futur client en incapaç de desxifrar el missatge que està rebent. Antislogan es pot titllar d'irònic, sorgeix en el començament de la dècada del 1990 amb les primeres passes en el rubro de màrqueting i publicitat dels anomenats països del camp socialista davant les campanyes una mica absurdes, que en aquests es desenvolupaven.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. (anglès)Simkins, Peter Kitchener s army: the raising of the new Armies, 1914-16 p.122-123. Manchester University Press. 1988.] A Google Books, consultat el 13 desembre 2011
  2. (anglès)«1916, issue of Leslie's Weekly with the title "What Are You Doing for Preparedness?" »American Treasures of the Library of Congress: The Most Famous Poster Biblioteca del Congrés, consultat el 13 desembre 2011

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eslògan Modifica l'enllaç a Wikidata


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Eslògan