Frase feta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una frase feta és una expressió d'ús corrent, en tots els nivells socials i culturals d'una llengua, que té un significat i una forma estereotipada, fixa i invariable, el significat de la qual no pot ser deduït del significat dels seus components, i que gairebé mai no es pot traduir literalment d'una llengua a una altra. És utilitzada en sentit figurat. També es podria dir que són frases o part d'alguna frase, que volen dir alguna cosa en concret, la qual en molts dels casos es podria dir d'una manera més senzilla, però que gràcies a estes frases fetes i expressions d'ús comú li donen a la idea original que es vol expressar, un toc especial, ja sigui irònic, subtil, graciós, insultant o d'exageració.

Solen ser frases i expressions que en un moment donat han sigut dites per algú i que per la seva gràcia, veracitat o validesa per a expressar el que es vol dir, de seguida s'arrelen a tots els parlants d'una regió, d'una parla en concret o de tot el món. Existeixen diferents exemples en català com "Adormir-se en els llorers" (Deixar de treballar després d'un èxit), "Baixar del burro" (desenganyar-se), "Cremar-se els ulls" (Aplicar-se molt en una feina), "Deixar al tinter" (Deixar de dir alguna cosa) o "Ésser de bon pedreny" (Ésser molt menjador).

Refrany, proverbi i modisme[modifica | modifica el codi]

  • Un refrany és una oració completa i independent de l'exposició d'una idea, de la qual se'n desprèn una conclusió, ensenyament o norma de conducta. Acostuma a tenir un origen antic i fa referència a diversos temes: el temps, la feina, les malalties, la gent dels llocs, el comportament humà, remeis de salut, entre d'altres. Els refranys surten de la tradició oral. És una frase rimada o ritmada que fixa d'una manera codificada una pauta de vida, una creença, una dada de l'experiència. Alguns exemples de refranys són "A bons ocis, mals negocis", "A casa del paleta mai la feina no està feta" o "A l'església per resar, a la plaça per tractar".
  • Un proverbi és una frase antiga i popular que conté un ensenyament moral. Expressió d'ús corrent d'una llengua, té un alt grau de fixació al significat del qual no pot ser deduït dels dos components. Un exemple seria "Qui de jove no treballa, quan és vell dorm a la palla".
  • Un modisme és una expressió particular d'una llengua, que no s'adapta a les seves normes gramaticals o al sentit literal i usual de les seves paraules, sinó que posseeix un sentit figurat adoptat de manera convencional. També es podria definir com a tret lingüístic característic d'una llengua. Exemple: «de nyigui-nyogui».
Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Frases fetes

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]


Enllaços d'interès[modifica | modifica el codi]