Privat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El privat (en castellà: valido) és un càrrec històric representat per una persona en qui el rei tenia confiança, i que dirigia bona part dels afers de l'Estat.

Tenien una gran influència sobre la dominació del rei i les dominacions polítiques. El seu màxim desenvolupament va ser sota els últims reis dels Habsburg al segle XVII. Tot i no ser un càrrec amb nomenament oficial, ser privat era el càrrec de major confiança del monarca en qüestions terrenals. En termes espirituals, la persona més important era el confessor reial, figura d'importància política gens menyspreable. La funció d'un privat era la presa de decisions polítiques de màxim nivell, car més que un conseller, era de fet el que prenia les decisions en lloc del rei, en un moment en què la monarquia autoritària havia acaparat un poder immens en la seva figura. Si el rei no podia o no volia governar per ell mateix, era imprescindible que tingués un privat.

Convé evitar el terme primer ministre, que en alguna ocasió es va utilitzar a finals del segle XVII per tal de situar el privat per sobre de qualsevol ministre o funcionari, però que es confon amb el concepte totalment diferent de primer ministre de la monarquia britànica, equivalent al que a Espanya es coneix com a president del consell de ministres, càrrec propi de la Monarquia Constitucional o Parlamentària, que no va existir abans del segle xix.

Privats dels Habsburg hispànics[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Privat Modifica l'enllaç a Wikidata