Professió

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Professional)
Salta a: navegació, cerca
«Ofici» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Ofici (desambiguació)».

Professió o ofici en l'ús comú del concepte té diferents accepcions, entre elles: ocupació, facultat o ofici que cadascú té i exerceix públicament. Les professions són ocupacions que requereixen un coneixement especialitzat, una capacitació educativa d'alt nivell, control sobre el contingut del treball, organització pròpia, autoregulació, altruisme, esperit de servei a la comunitat i elevades normes ètiques.

Generalment s'accepta que una professió és una activitat especialitzada del treball dins de la societat, i a la persona que la realitza se'l denomina: professional. Es refereix sovint específicament a una facultat, o capacitat adquirida després d'un aprenentatge que pot estar relacionat amb als camps que requereixen estudis de:

  1. Formació Professional on s'adquireixen els coneixements especialitzats respectius per exercir una ocupació o ofici; o
  2. Estudis universitaris, postgrau o llicenciatura, com ara psicologia, dret, medicina, instrumentació quirúrgica, infermeria, arquitectura, comptabilitat, enginyeria, o carrera militar.

Es refereix, generalment, a la naturalesa de l'ocupació, l'ocupació en si mateixa i a la forma d'exercir-la que té aquesta persona. La professió aborda el desenvolupament de la pràctica i la disciplina es preocupa del desenvolupament del coneixement enriquint la professió des de la seva essència, i aprofundint el suport teòric amb la pràctica.

Concepte de professional[modifica | modifica el codi]

Un professional és tota aquella persona que pot oferir un servei o elaborar un bé, garantint el resultat amb qualitat d'excel·lència. Pot ser una persona amb un reconeixement de grau universitari, tècnic o expert en cert tema, disciplina o art. No obstant això, una persona també pot ser considerada professional pel fet de proveir un servei o producte i exhibir un comportament honest, qualificat, responsable i capaç, característiques que s'obtenen amb constància i talent en la disciplina exercida.

EL MERCAT LABORAL s. XXI

La situació de l'actual mercat laboral del s. XXI han estat fruit d'importants canvis produïts per diversos factors com la incorporació de les noves tecnologies; la globalització, els nous models d'organització del procés productiu (descentralització productiva), així com la crisi financera i econòmica que estem patint en aquests moments fa que les característiques més valorades en el perfil dels seus candidats/tes siguin les següents:

  Interès en aprendre
  Iniciativa
  Treball en equip
  Habilitats comunicatives
  Flexibilitat
  Imatge correcta i polida
  Interès en la formació permanent

Concepte d'expert[modifica | modifica el codi]

Un expert és tota aquella persona que tot i no tenint una titulació, és capaç amb els anys d'experiència superar qualsevol dificultat en el seu horitzó de treball.

Diferència entre expert i professional[modifica | modifica el codi]

La diferència entre un expert i un professional és que, el primer exerceix amb coneixement alguna activitat, no necessàriament certificada, mentre que el segon exerceix una activitat certificada i adopta la seva professió com a forma de vida.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Professió Modifica l'enllaç a Wikidata