Professió

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«Ofici» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Ofici (desambiguació)».

Professió o ofici en l'ús comú del concepte té diferents accepcions, entre elles: ocupació, facultat o ofici que cadascú té i exerceix públicament. Les professions són ocupacions que requereixen un coneixement especialitzat, una capacitació educativa d'alt nivell, control sobre el contingut del treball, organització pròpia, autoregulació, altruisme, esperit de servei a la comunitat i elevades normes ètiques.

Generalment s'accepta que una professió és una activitat especialitzada del treball dins de la societat, i a la persona que la realitza se'l denomina: professional. Es refereix sovint específicament a una facultat, o capacitat adquirida després d'un aprenentatge que pot estar relacionat amb als camps que requereixen estudis de:

  1. Formació Professional on s'adquireixen els coneixements especialitzats respectius per exercir una ocupació o ofici; o
  2. Estudis universitaris, postgrau o llicenciatura, com ara psicologia, dret, medicina, instrumentació quirúrgica, infermeria, arquitectura, comptabilitat, enginyeria, o carrera militar.

Es refereix, generalment, a la naturalesa de l'ocupació, l'ocupació en si mateixa i a la forma d'exercir-la que té aquesta persona. La professió aborda el desenvolupament de la pràctica i la disciplina es preocupa del desenvolupament del coneixement enriquint la professió des de la seva essència, i aprofundint el suport teòric amb la pràctica.

Concepte de professional[modifica | modifica el codi]

Un professional és tota aquella persona que pot oferir un servei o elaborar un bé, garantint el resultat amb qualitat d'excel·lència. Pot ser una persona amb un reconeixement de grau universitari, tècnic o expert en cert tema, disciplina o art. No obstant això, una persona també pot ser considerada professional pel fet de proveir un servei o producte i exhibir un comportament honest, qualificat, responsable i capaç, característiques que s'obtenen amb constància i talent en la disciplina exercida.

EL MERCAT LABORAL s XXI

La situació de l'actual mercat laboral del s XXI han estat fruit d'importants canvis produïts per diversos factors com la incorporació de les noves tecnologies; la globalització, els nous models d'organització del procés productiu (descentralització productiva),així com la crisis financera i econòmica que estem patint en aquests moments fa que les característiques més valorades en el perfil dels seus candidats/tes siguin les següents:

  Interès en aprendre
  Iniciativa
  Treball en equip
  Habilitats comunicatives
  Flexibilitat
  Imatge correcta i polida
  Interès en la formació permanent

Concepte d'expert[modifica | modifica el codi]

Un expert és tota aquella persona que tot i no tenint una titulació, és capaç amb els anys d'experiència superar qualsevol dificultat en el seu horitzó de treball.

Diferència entre expert i professional[modifica | modifica el codi]

La diferència entre un expert i un professional és que, el primer exerceix amb coneixement alguna activitat, no necessàriament certificada, mentre que el segon exerceix una activitat certificada i adopta la seva professió com a forma de vida.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Professió Modifica l'enllaç a Wikidata