Talent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatTalent
Tipusunitat de massa Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsunitats de mesura de l'Antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Unitat demassa Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats estàndard60 mines
6.000 dracmes grecs
36.000 òbols grecs Modifica el valor a Wikidata

El talent (en grec antic τάλαντον) era una unitat de massa grega que en el tipus estàndard de l'Àtica i dels Ptolemeus mesurava 27,47 kg. Juli Pòl·lux diu que el talent àtic de plata era equivalent a 60 mines (plural minai), com que cada mina equivalia a 100 dracmes, eren 60 mines, i a 36.000 òbols, uns 25'86 quilos de plata, i s'usava com a unitat monetària.

El valor del talent depenia de l'època considerada, de l'indret geogràfic i de la matèria a pesar.[1][2]

Homer fa menció del talent a la Ilíada.[3][4] En aquella època hi tenia un valor força petit, ja que es considerava que equivalia a un dàric, entre 8,25 i 8,46 grams d'or. Al seu torn, el poeta Filemó el Vell diu que un talent equivalia a tres estàters d'or, uns 26 grams.

Com altres països, Grècia feia servir diferents talents per mesurar diverses classes de béns.[5] A Babilònia hi havia un talent per a l'or, un per la plata i un altre pels objectes diversos a mesurar. A Atenes era diferent el talent d'ús comercial del talent monetari, en una relació aproximada de 3 a 2, i fins i tot n'existien d'especials per a mercaderies pesades: es coneix un talent específic per la fusta (ξυλικὸν τάλαντον), usat a Alexandria.[6]

Referències[modifica]

  1. Cesare Cantú. Historia universal: Documentos: cronología, geografía, arqueología. Imprenta y Librería de Gaspar, 1877, p. 649–. 
  2. The theological works: containing his porta Mosis and English commentaries on Hosea, Joel, Micah and Malachi : With life and writings of the author by Leonard Twells, 1740, p. 743–. 
  3. Liddell, Scott, Jones, Greek Lexicon, s.v. τάλαντον.
  4. Homer, The Iliad, Hom. Il. 23.750–1.
  5. Ridgeway, William (1892). The Origin of Metallic Currency and Weight Standards, Cambridge, p. 264.
  6. Smith, William (ed.). «Talentum». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 6-XII-2020].