Bomber

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula ocupacióBomber
US Navy 080730-N-5277R-003 A Commander, Naval Forces Japan firefighter douses a fire on a dummy aircraft during the annual off-station mishap drill at Naval Support Facility Kamiseya.jpg
Tipus d'ocupació
treballador i rescatador Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
extinció d'incendis Modifica el valor a Wikidata
Bombers apagant un foc
Camió de bombers

Un bomber és una persona formada, entrenada i equipada per apagar focs, rescatar persones, atendre situacions d'emergència, com ara inundacions, huracans, terratrèmols, suïcidis, etc. En alguns països també proporcionen serveis mèdics bàsics.

A Espanya, els encarregats d'efectuar rescats no són bombers, sinó la unitat GREIM de la Guàrdia Civil. A Catalunya, els rescats de muntanya entren en competència del GRAE (Grup de Recolzament d'Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, encara que els Mossos d'Esquadra tenen també una unitat de muntanya, que no es dedica a rescats.

Els bombers tenen diversos mitjans per anar a apagar un foc:

  • Els camions de bombers estan equipats de tal manera que siguin d'ús en el cas d'haver d'apagar un foc.
  • Els camions que tiren escuma no inflamable pels casos on no es pot utilitzar l'aigua.
  • Els helicòpters de vigilància només serveixen per detectar l'incendi.
  • Els hidroavions poden carregar aigua (per exemple: en un pantà)
  • Els helicòpters de descàrrega que poden agafar l'aigua de petits embasaments mitjançant una mànega i una bomba d'aigua (per exemple: basses preparades o piscines)

Història dels bombers a Catalunya[modifica]

L'any 1833 es fundà a Barcelona el Cos de Bombers, però estava mancat de medis i professionalitat.[1] A causa d'això, el 1835 es fundà, per iniciativa privada, la Mutua de Propietarios que donà servei i protecció als propietaris que contractaven la seva assegurança.[1] La revolta de 1835 i el bombardeig d'Espartero de 1842 van fer augmentar la necessitat d'aquest servei a la ciutat.[1] La Mutua disposava d'un cos de bombers propi, dotat amb les primeres bombes extintores de Barcelona i personal voluntari que donaria origen al Cos de Bombers de l'Ajuntament, al qual fou cedit l'any 1875.

Fins a l'any 1980 els serveis d'extinció d'incendis a Catalunya era una competència de les diputacions provincials i dels ajuntaments. El 27 de juny de 1980 es va crear, mitjançant decret, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments. El març de 1983 es va inaugurar la seu central dels Bombers de la Generalitat de Catalunya en les instal·lacions de Bellaterra. Aquell mateix any va sortir la primera promoció de 50 bombers formats al servei.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 La Vanguardia, 24 de juny de 2010, Lluís Permanyer, 175 años de lucha contra el fuego

Enllaços externs[modifica]