Porta tallafoc

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Porta tallafocs.

Una porta tallafoc és aquella porta de metall, fusta o vidre instal·lada per evitar la propagació d'un incendi mitjançant un sistema de compartimentació i per permetre una ràpida evacuació de l'edifici. També se les coneix com portes RF (resistents al foc).

Les portes metàl·liques són més eficaços contra el foc, però menys estètiques. Normalment estan fabricades amb dues xapes d'acer i panells de llana de roca en el seu interior. Les portes de vidre són més exclusives i solen trobar-se en edificis singulars.

A les portes tallafoc se'ls realitzen proves per verificar si realment resisteixen un incendi. Aquestes proves són diferents segons el tipus de porta: pivotant, abatible, corredissa, guillotina o enrotllable.

Les portes més comunes són les pivotants metàl·liques. En aquestes portes s'assaja que la temperatura del full no passi de 140 graus Celsius de mitjana, 180 graus Celsius en qualsevol punt del full i que el marc no passi de 360 graus Celsius i d'altra banda es comprova l'estanquitat a gasos inflamables. Aquesta explicació és molt resumida i per conèixer-la amb més detall s'ha de consultar la norma UNE-EN 1634-1.

Segons el temps que resisteixi l'assaig es classificarà en EI-30, 60, 90, 120, etc. minuts.

Si durant l'assaig passa la temperatura però no passa la flama, la porta es classifica com paraflames "E".

Per a la fabricació d'aquestes portes encara no s'exigeix el marcat CE, per la qual cosa s'ha de prestar especial atenció a la seva instal·lació i el seu manteniment. A la instal·lació cal fixar-se en el recobriment del marc i en la folgança que queda entre la porta i el marc. Pel que fa al manteniment s'ha de comprovar que la porta tanca completament quan es deixa solta i que el rivet termoexpandent continua adherit.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Porta tallafoc