Estern (artròpodes)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaEstern
Recursos externs
EB Onlinescience/sternite Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica


L'estèrnum (pl. "esterna") o estern és la porció ventral d'un segment de tòrax o abdomen d'un artròpode.

En els insectes, els esterna solen ser esclerites simples, de gran superfície i externes. No obstant això, de vegades es poden dividir en dos o més, en aquest cas les subunitats s'anomenen esternites,[1] i també es poden modificar en els segments abdominals terminals per formar part de peces funcionals dels genitals, en el qual cas són freqüentment reduïts en mida i desenvolupament, i pot tornar-se interior o membranós.[2]

Els kinorhynchs també tenen plaques tergals i esternals, encara que aparentment no són homòlogues amb les dels artròpodes.[3]

Esterna toràcics i abdominals d'un escarabat. A Mesostèrnum, B Metastèrnum; 1 primera esternita abdominal; 2-6 resta d'esternites.

Els ventrits són esternites visibles externament. Normalment, la primera esternita està emmascarada, de manera que el nombre de ventrites no es correspon amb el nombre d'estèrnids.

El terme també s'utilitza en altres grups d'artròpodes com els crustacis, els aràcnids i els miriàpodes. Les esternites del pleon (abdomen) d'un crustaci es poden anomenar pleonsternites. Aquests són els llocs d'unió dels pleòpodes (cames nadadores). En les aranyes, l'estèrnum és la part ventral del cefalotòrax.

Referències[modifica]

  1. W. Patrick McCafferty. «Identifying aquatic insects». A: Aquatic Entomology: the Fishermen's and Ecologists' Illustrated Guide to Insects and their Relatives. Jones & Bartlett Publishers, 1983, p. 17–27. ISBN 978-0-86720-017-1. 
  2. Hood «THE TERMS TERGUM AND STERNUM, TERGITE AND STERNITE». Systematic Zoology, vol. 7, 3, 1958, pàg. 131–133. DOI: 10.2307/2411977. JSTOR: 2411977.
  3. Sørensen, M. V. et al. Phylogeny of Kinorhyncha based on morphology and two molecular loci. PLoS One 10, 1–33 (2015).