Estira i afluixa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estira i afluixa

L'estira i afluixa, també conegut com estirar la corda, és un esport que posa dos equips un contra l'altre en una prova de força.

Dos equips de vuit, el pes total dels quals no pot excedir un màxim determinat per la classe, s'alineen al dinal d'una soga (d'aproximadament 10 centímetres en circumferència). La soga és marcada amb una línia central i dues marques a quatre metres a cada costat de la línia central. Els equips comencen amb la línia central exactament a sobre d'una línia marcada sobre el terra i una vegada començat el concurs (l"estrebada") intenten estirar l'altre equip fins que la marca més propera a l'equip contrari hagi creuat la línia central o cometi una falta (quan un membre de l'equip contrari s'assegui o caigui a terra).

Existeixen clubs d'estira i afluixa en molts països, i hi participen tant homes com dones.

Competició d'estira i afluixa en els Jocs Olímpics d'estiu de 1904

Aquest esport va formar part dels Jocs Olímpics des de 1900 fins a 1920, però no n'ha format part des de llavors. L'esport forma part dels jocs mundials. La Federació Internacional d'Estira i Afluixa (TWIF) organitza campionats mundials per equips nacionals cada dos anys, per a competicions de sala i d'exterior i una competició similar per equips.

Estira i afluixa

El terme pot ser utilitzat com un símil que descriu una demostració de força bruta per dos grups oposats, per exemple, en una guerra entre dos departaments d'una empresa. Sovint, hi ha una tercera part que és la soga en l'estira i afluixa.

Trivialitats[modifica | modifica el codi]

  • La soga usada per a l'estira i afluixa a l'Uiryeong Keunjulttaenggigi (15 de gener en el calendari xinès) fa 251 metres de llarg, 123.8 metres en circumferència i pesa 54.5 tones mètriques.[1]
  • La soga usada per a l'estira i afluixa a Naha Oōtsunahiki (10 de setembre) fa 200 metres de llarg i pesa més de 40 tones cúbiques.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Cultural remains». Arxivat de l'original el 14 de maig de 2006.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]