Estornell rosat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEstornell rosat
Pastor roseus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes6,6 g (pes al naixement)
79,6 g (pes adult, mascle)
66,9 g (pes adult, femella) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries4,2 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22710881 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSturnidae
GènerePastor
EspèciePastor roseus Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Tipus taxonòmicPastor Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Pastor roseus
ProtònimTurdus roseus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de
Sturnus roseus

L'estornell rosat[1] (Pastor roseus) és un ocell de la família dels estúrnids (Sturnidae), única espècie del gènere Pastor.[2][3] Es troba a Europa de l'Est i el continent asiàtic i apareix accidentalment als Països Catalans.[4] El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[5]

Descripció[modifica]

L'estornell rosat adult es distingeix molt fàcilment, amb el seu cos rosat, les seves potes i bec de color taronja pàl·lid i amb el seu cap, ales i cua negra. Els mascles en la temporada reproductiva tenen les plomes del cap més esteses, formant una cresta; aquesta cresta és més curta a l'hivern i les àrees negres desenvolupen plomes de tons més pàl·lids, que desapareixen quan l'ocell repluma en apropar-se la temporada de reproducció.

És una espècie que forma colònies i, com els altres estornells, és gregari i forma grans estols a l'hivern. També comparteix la dieta omnívora dels altres estornells, amb una marcada preferència pels insectes.

Distribució[modifica]

L'estornell rosat habita l'àrea compresa entre l'est d'Europa fins a la zona temperada del sud de l'Àsia. És un ocell migratori que passa els hiverns a l'Índia i a l'Àsia tropical. A l'hivern, a l'Índia, sol superar en nombre als estrornells locals i als mines.

L'estornell rosat és un ocell que habita a l'estepa i a les terres destinades a l'agricultura. En l'època en què abunden les llagostes i altres insectes, pot migrar lluny del seu hàbitat, fins a l'Europa occidental. Als Països Catalans és una espècie accidental a la tardor i l'hivern.[4][6]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «estornell rosat». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. «Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  3. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 672. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. 4,0 4,1 Estrada, Joan. Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears : inclou també Catalunya Nord, Franja de Ponent i Andorra. [Cerdanyola del Vallès]: Lynx Edicions, 2010. ISBN 978-84-96553-54-5. 
  5. BirdLife International. «Rosy Starling. Pastor roseus» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 29 agost 2022].
  6. «Banc de Dades de la Biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 19 maig 2022].