Estàtira (esposa d'Artaxerxes II)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEstàtira
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Mortp. 395 aC Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Toxiinfecció alimentària Modifica el valor a Wikidata)
Xa
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirana Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina Modifica el valor a Wikidata
FamíliaHidarnides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeArtaxerxes II de Pèrsia Modifica el valor a Wikidata
FillsArtaxerxes III de Pèrsia, Atossa Modifica el valor a Wikidata
PareHidarnes III Modifica el valor a Wikidata
GermansTerituixmes i Tissafernes Modifica el valor a Wikidata

Estàtira (Stateira, Στάτειρα) fou l'esposa del rei Artaxerxes II de Pèrsia i filla d'un noble persa de nom Idernes. Es va casar amb Artaxerxes quan encara regnava el seu pare Darios II de Pèrsia.[1]

El seu marit la va aconseguir salvar (a través de la reina mare Parisatis de Pèrsia) quan tota la família de la princesa fou executada després de la revolta del seu germà gran Terituixmes; Parisatis però no va voler salvar a cap dels seus germans i germanes i això va produir una enemistat latent entre les dues dones que es va agreujar quan Parisatis s'inclinà com a successor de Darios, per Cir el Jove, mentre Estàtira preferia al seu marit del que estava enamorat (i el marit també li corresponia).

Quan Cir es va revoltar el 401 aC Estàtira fou una de les que va clamar contra la reina mare; derrotat Cir el Jove, la reina Parisatis va perseguir cruelment a tots els que havien tingut part en la mort del seu fill i va mostrar el seu favor pel general mercenari grec Clearc d'Esparta i els seus companys, capturats a traïció, dels que va tractar de salvar la vida; Estàtira però va convèncer el seu marit de fer matar Clearc i els altres generals.

Encara que en aquest afer va sortir victoriosa la lluita amb Parisatis va romandre i la mare va aconseguir influir en la ment del seu fill i va decidir eliminar a Estàtira per mitjà de verí. La jove reina sospitava i vigilava acuradament però finalment fou enverinada. Artaxerxes es va afligir molt per la mort de la seva dona però no va gosar castigar a la seva mare i es va limitar a matar a la minyona Gigis que havia estat còmplice de l'assassinat.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Stateira». A: William Smith (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (en anglès). Londres: John Murray, 1870.