Euterocèfals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eutherocephalia)
Infotaula d'ésser viuEuterocèfals
Eutherocephalia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ParvordreEutherocephalia Modifica el valor a Wikidata
Hopson i Barghusen, 1986
Clades

Els euterocèfals (Eutherocephalia) són un clade extint de teràpsids terocèfals avançats. Es distingeixen dels licosúquids i els escilacosàurids, dues famílies de terocèfals primitius. A diferència dels licosúquids i els escilacosàurids, que desaparegueren al final del Permià, els euterocèfals sobrevisqueren a l'extinció del Permià-Triàsic. Acabaren extingint-se durant el Triàsic mitjà.

Característiques[modifica]

Els euterocèfals desenvoluparen diversos caràcters mamiferoides per evolució convergent amb els cinodonts. En són exemples la pèrdua de les dents palatines i la reducció de l'ull parietal.[2] Aquest últim té un paper cabdal en la termoregulació en les sargantanes i les serps, cosa que indica que tant els euterocèfals com els cinodonts progressaven cap a un estil de vida més actiu i homeotèrmic, encara que l'ull no desaparegué del tot en els euterocèfals.[3]

Classificació[modifica]

El clade Eutherocephalia conté la majoria dels terocèfals, però les relacions filogenètiques en el si del grup resten incertes. Nombroses anàlisis filogenètiques han donat suport a Eutherocephalia, però les posicions relatives de grups com els akidnognàtids, els hofmèyrids, els whàitsids i els baurioïdeus continuen sent objecte de debat.[2]

Referències[modifica]

  1. Entrada «Eutherocephalia» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. 2,0 2,1 Rubidge, B.S.; Sidor, C.A. «Evolutionary patterns among Permo-Triassic therapsids» (en anglès). Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics, 32, 2001, pàg. 449–480. Arxivat de l'original el 21 març 2012. DOI: 10.1146/annurev.ecolsys.32.081501.114113.
  3. Benoit, Julien; Abdala, Fernando; Manger, Paul; Rubidge, Bruce «The sixth sense in mammalians forerunners: variability of the parietal foramen and the evolution of the pineal eye in South African Permo-Triassic eutheriodont therapsids» (en anglès). Acta Palaeontologica Polonica, 2016. DOI: 10.4202/app.00219.2015.