Eutròpia (sogra de Constanci Clor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEutròpia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 325 Modifica el valor a Wikidata
Emperadriu consort
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
PeríodeBaix Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolCaesarissa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaximià Modifica el valor a Wikidata
FillsMaxenci, Flàvia Maximiana Fausta Modifica el valor a Wikidata

Eutròpia (en llatí Eutropia) era una dama romana nascuda a Síria que va ser emperadriu romana.

Es va casar molt jove, però el nom del seu primer marit no és conegut, encara que sembla que va ser Afrani Annibalià.[1] En segones noces, a finals del segle iii, però en data desconeguda, es va casar amb Maximià Herculi i va ser la mare de Maxenci i Fausta, que es va casar amb Constantí el Gran.

Quan el seu gendre es va fer cristià (no es va batejar fins poc abans de morir) Eutròpia també va adoptar aquesta religió i va anar a Palestina on va aconseguir l'eliminació d'algunes pràctiques paganes antigues, com ara els festivals i ritus al voltant del roure de Mamre, lloc on s'havia instal·lat Abraham, i on Constantí hi va fer edificar un temple.[2]

Hi ha dubtes de si Flàvia Maximiana Teodora, que es va casar amb Constanci I Clor era la filla d'Eutròpia i del primer marit o bé una filla de Maximià i d'una esposa anterior de qui no es coneix el nom.[3]

Referències[modifica]

  1. Martindale, J.R. (et al.). The prosopography of the later Roman empire. Vol. 1 A.D. 260-395. Cambridge: Cambridge Univ. Press, 2006, p. 407. ISBN 9780521072335. 
  2. Eutropia Smith, William (editor). Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Vol. II. Boston: Little, Brown, & Comp., 1867, p. 125. 
  3. Sext Aureli Víctor. De Caesaribus XXXIX,25