Evasi de Còria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEvasi de Còria
Bisbe i màrtir
Biografia
Naixementsegle I Modifica el valor a Wikidata
MortAl final segle I Modifica el valor a Wikidata
Casar de Cáceres
Causa de mortExecutat
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatRomana
Es coneix perBisbe llegendari de les ciutats de Tui i Còria
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
CelebracióEsglésia Catòlica Romana (culte no oficial)
CanonitzacióVenerat des del segle XVII
Festivitat1 de desembre

Evasi de Còria o de Tui és un sant llegendari, que hom diu que va ser bisbe de Còria[1] i de Tui, i martiritzat a la població de Casar de Cáceres. La seva figura s'origina pel desdoblament del personatge real Evasi d'Asti, bisbe d'aquesta ciutat italiana.

El seu relat hagiogràfic diu que era deixeble de Pere de Rates, també llegendari primer bisbe de Braga, i com fer el seu predecessor, Epitaci, va ocupar també la diòcesi de Tui, on va predicar el cristianisme.

Va voler estendre l'evangelització cap al sud i va anar a predicar a Ciudad Rodrigo i Còria, ciutat de la qual seria el primer bisbe. Mentre era al poble de Casar de Cáceres, proper a Càceres, fou capturat i, en no voler abjurar del cristianisme, fou executat el dia 1 de desembre, en temps de Domicià.[2][3]

El relat és una invenció de Jerónimo Román de la Higuera, autor de diverses falsificacions històriques (en la línia dels falsos cronicons) on crea una gran quantitat de sants falsos. Com era habitual, partia d'un personatge real, en aquest cas el bisbe Evasi, martiritzat a una localitat anomenada Casal di San Vaso, situada entre Pavia i Torí, i que com diu Ferdinando Ughelli, fou el primer bisbe d'Asti, que està commemorat en el mateix dia, l'1 de desembre. La història fou transmesa per altres autors com Prudencio de Sandoval; de fet, molts autors castellans de l'època, als segles xvi i xvii, afirmaven que el sant hispà era el veritable i no pas l'italià. Per aquesta raó, Enrique Flórez, que va demostrar la falsedat de les obres de Higuera, creu que no és necessari opinar sobre la possibilitat de l'existència de dos personatges anomenats Evasi.[2]

Referències[modifica]

  1. «Història de la diòcesi». Diòcesi de Còria-Càceres. Arxivat de l'original el 18 d’octubre 2018. [Consulta: 26 juny 2015].
  2. 2,0 2,1 Flórez, 1816, p. 117-119.
  3. Gándara, 1677, p. 163-164.

Bibliografia[modifica]