Exempció de responsabilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Les exempcions de responsabilitat sovint es refereixen a la seguretat pública o les relacions comercials o, com es mostra aquí, poden ser de caràcter personal. La publicació d'exempcions de responsabilitat és un intent de proporcionar un avís constructiu als possibles reclamants.

Una exempció de responsabilitat és, en general, qualsevol declaració destinada a especificar o delimitar l'abast dels drets i obligacions que poden exercir i fer complir les parts en una relació legalment reconeguda. A diferència d'altres termes per al llenguatge legalment operatiu, el terme exempció de responsabilitat generalment implica situacions que impliquen cert nivell d'incertesa, renúncia o risc.[1]

Una exempció de responsabilitat pot especificar termes i condicions pactats mútuament i concertats de manera privada com a part d'un contracte; o pot especificar advertències o expectatives per al públic en general (o alguna altra classe de persones) per tal de complir amb el deure de diligència que s'ha d'evitar un risc irracional de danys o lesions. Algunes exempcions de responsabilitat tenen com a finalitat limitar l'exposició als danys després que ja s'hagi patit un dany o una lesió. A més, alguns tipus d'exempcions de responsabilitat poden representar una renúncia voluntària a un dret o obligació que es pot deure a la renúncia.[2]

Les exempcions de responsabilitat varien pel que fa a la seva uniformitat. Alguns poden variar segons el context específic i les parts implicades, mentre que altres tipus d'exempcions de responsabilitat poden complir estrictament un conjunt uniforme i establert de formalitats que rarament o mai es modifiquen, excepte sota l'autoritat oficial. Algunes d'aquestes exempcions formals de responsabilitat s'exigeixen d'acord amb la regulació del sector, la qualificació per a la protecció sota un port segur i altres situacions en què la redacció exacta d'una clàusula o document concret pot ser determinant en cas d'una disputa legal. (Vegeu, per exemple, Responsabilitat del producte, Classe de toxicitat, Regla contra perpetuïtats, Llei de tabaquisme de cigarrets de salut pública).

La presència d'una exempció de responsabilitat en un acord legalment vinculant no garanteix necessàriament que els termes de l'exempció de responsabilitat siguin reconeguts i s'apliquin en una disputa legal. Pot haver-hi altres consideracions legals que anul·lin totalment o parcialment una exempció de responsabilitat.[3]

Disclaimer of liability for "equine professionals" (Indiana)

Llei de danys[modifica]

D'acord amb la llei, una exempció de responsabilitat és una declaració de negació de responsabilitat destinada a prevenir la responsabilitat civil derivada d'actes o omissions concrets. Sovint es fan exempcions de responsabilitat per escapar dels efectes dels danys per negligència i de la responsabilitat dels ocupants envers els visitants. Els tribunals poden o no fer efectiu l'exempció de responsabilitat segons si la llei permet l'exclusió de responsabilitat en la situació particular i si els actes o omissions denunciats s'inclouen en la redacció de l'exempció de responsabilitat.

Una exempció de responsabilitat pot entrar en vigor com a termini del contracte entre la persona que la fa i la persona a la qual se li impedeix demandar. Aquest tipus d'exempció de responsabilitat es troba, per exemple, invariablement als "termes i condicions" als quals s'enfronta un usuari de programari quan instal·la per primera vegada el programari. Sovint hi haurà termes que exclouen qualsevol responsabilitat per qualsevol dany que el programari pugui causar a la resta del programari i maquinari de l'usuari. En fer clic a "Estic d'acord" al quadre de diàleg, els usuaris accepten aquesta exempció de responsabilitat com a qüestió de contracte entre ells i l'empresa de programari.

At common law, disclaimers can also have effect as conditions of a license (i.e. permission) to enter the land. An occupier of land will have certain duties to take care for the personal safety of people he or she allows onto the premises. By placing a sign at the entrance to the premises, such as "visitors enter at their own risk", the occupier may be able to stop entrants from successfully suing in tort for damage or injury caused by the unsafe nature of the premises. Warnings or disclaimers contained in signs may, by a slightly different legal analysis leading to the same result, allow the person who would otherwise be responsible to rely on the defense of consent.[4]

Referències[modifica]

  1. admin. «What is a Disclaimer & How to Write It - The Ultimate Guide | Seers» (en anglès americà), 05-09-2022. [Consulta: 31 gener 2024].
  2. «Disclaimers - What is it, and what you need to know» (en anglès). [Consulta: 31 gener 2024].
  3. «10 Disclaimer Examples You Can Use on Your Website in 2023» (en anglès americà), 16-03-2020. [Consulta: 31 gener 2024].
  4. FIP, Masha Komnenic CIPP/E, CIPM, CIPT. «Disclaimer Examples» (en anglès), 17-02-2023. [Consulta: 31 gener 2024].