Faesulae

De Viquipèdia
Aquest article tracta sobre l'antiga ciutat etrusca i romana. Si cerqueu l'actual ciutat italiana, vegeu «Fiesole».
Àrea arqueològica de Faesulae, l'actual Fiesole, amb el teatre romà en primer terme

Faesulae fou una antiga ciutat d'Etrúria a un turó a la vall de l'Arno, a uns 5 km de Florència. En queden importants restes que demostren que fou una ciutat de les principals i Sili Itàlic l'esmenta com a lloc destacat d'endevinació.

Les principals restes són les muralles construïdes de la mateixa forma que les de Volaterrae i Cortona, és a dir amb blocs irregulars sense ciment; el circuit és d'uns tres km però es van malmetre molt al segle passat. Prop del teatre romà es va descobrir una curiosa cisterna d'aigua També es va trobar un relleu d'un guerrer, d'un estil molt antic, un dels exemples més representatius de l'art etrusc arcaic.

No se sap res de la seva història anterior al domini romà i no se sap en quin any va començar aquest. La seva primera menció és del 225 aC durant la guerra gàl·lica quan els gals marxaven de Clusium a Faesulae i foren atacats pels romans.

Detall de la muralla etrusca

Torna a aparèixer a la segona guerra púnica quant a la seva rodalia i va acampar Anníbal, i després va seguir l'Arnus contra l'exèrcit de Flaminí (que era acampat a Arretium) abans de la decisiva batalla del Llac Trasimè.

Segons Florus la ciutat fou saquejada i incendiada durant la guerra social (90 aC-89 aC) però és possible que aquest fet s'hagi de retardar a la campanya de Sul·la a Etrúria uns anys després. Sul·la hi va establir una colònia militar nombrosa. Vint anys després aquest colons van donar suport a Catilina que va tenir el seu quarter general a la ciutat on va reunir les seves forces sota direcció de Manli i després hi va estar ell mateix quan fou expulsat de Roma per Ciceró, i va organitzar dues legions i va continuar la lluita a les muntanyes de Faesulae fins que fustigat per les forces de Metel i Antoni es va veure obligat a presentar batalla prop de Pistoia. Tot i la seva derrota Catilina fou recordat com un heroi a Toscana.

Després fou un municipi romà ordinari que es va mantenir sota l'imperi i al que el creixement de la veïna Florència no va afavorir. D'època romana es troben les restes d'un temple, les termes, un aqüeducte, el fòrum i el teatre.

Va caure en poder dels gots i a la conquesta romana d'Orient fou ocupada per Belisari després d'un llarg setge.

A l'edat mitjana fou una ciutat petita i sense importància, però seu d'un bisbe. Va entrar en una decadència progressiva fins que fou conquerida i destruïda pels florentins el 1010.

Coord.: 43° 48′ 30″ N, 11° 17′ 34″ E / 43.808431°N,11.292900°E / 43.808431; 11.292900