Falta (bàsquet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La falta personal en el bàsquet es produeix quan un jugador comet una infracció contra un oponent, ja sigui intencional o accidentalment. Això pot ocórrer de diverses maneres:

Bloqueig o contacte il·legal: Quan un jugador intenta detenir l'avanç del seu oponent, però el fa de manera il·legal, com empènyer, colpejar, agarrar o bloquejar amb el cos de manera excessiva.

Falta en el llançament: Si un jugador fa contacte amb el tirador mentre està en el procés de llançament, es considera una falta. Depenent de la situació, pot atorgar-se al tirador l'oportunitat de llançar tirs lliures.

Falta tècnica: No totes les faltes estan relacionades amb el contacte físic. Una falta tècnica pot ser per protestar una decisió de l'àrbitre, usar llenguatge inapropiat o per conducta antiesportiva. Aquest tipus de faltes generalment comporten sancions addicionals a més d'atorgar tirs lliures a l'equip contrari.

Faltes intencionals: A vegades, un equip pot cometre faltes intencionals per a detenir el rellotge i evitar que l'altre equip anoti punts fàcils. Això es coneix com "falta tàctica".

Quan es comet una falta personal, l'equip contrari generalment rep tirs lliures o la possessió de la pilota des de fora dels límits del camp, depenent de la situació i del nombre acumulat de faltes de l'equip durant un període determinat.

Les faltes personals són importants en el joc, ja que acumular un nombre significatiu de faltes pot portar a l'exclusió del jugador del partit si aconsegueix el límit establert per les regles.