Cànon (ficció)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Fanon)
Salta a la navegació Salta a la cerca

En el context de la ficció, el cànon d'un univers fictici comprèn aquelles novel·les, històries, pel·lícules, sèries de televisió, etc. que es consideren "oficials" o desenvolupades dins del context "real" de la història.

Us[modifica]

Aquest terme és conegut en situacions on algunes històries són desenvolupades seguint el cànon, mentre unes altres se salten la línia argumental principal, per a experimentar amb els personatges i posar-los en situacions que no es desenvoluparien en la realitat de la història. El terme és utilitzat llavors per a diferenciar ambdues situacions: 'canònic' és allò que s'adequa a la lògica i coherència interna de l'univers de ficció, mentre que el que no és canònic resulta una contradicció d'aquesta coherència, ja que no li'l considera part de la mateixa.

Açò pot ocórrer amb el gènere de les fanfictions, així com quan els redactors de l'univers fictici original, cercant ampliar la definició dels seus personatges col·locant-los en diferents entorns eviten les limitacions narratives del gènere o de les creacions de redactors anteriors, o bé crear versions 'actualitzades' dels mateixos però mantenint al mateix temps als originals.

Origen[modifica]

Prové del grec que significa "vara per a mesurar" i va ser introduït pel discurs religiós: el Cànon bíblic. Amb el temps el terme canònic va començar a utilitzar-se per a assenyalar els textos sagrats que els creients havien de llegir. Per la seua banda els llibres que no havien de llegir-se se'ls esmentava en el Index Librorum Prohibitorum, és per açò que cànon i censura quasi sempre van de la mà i depenen d'una autoritat que és qui els dictamina.

Posteriorment, el concepte va ser utilitzat expressament en el camp de la literatura per a referir-se a aquells llibres clàssics que els alumnes, en el seu trànsit per l'escola deurien llegir o que convenia que aparegueren en els llibres de text o les antologies d'obres literàries.[1]

Referències[modifica]

  1. 50 cosas que hay que saber sobre la literatura (en luso). Ariel, p. 66. ISBN 978-607-937742-7.