Fanfiction

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La fanfiction engloba totes aquelles obres fetes per admiradors d'una obra o saga canònica, on recreen escenes perdudes, usen els personatges, afegeixen episodis i continuacions a la història central de l'obra precedent. Es diferencia de les obres apòcrifes perquè la intertextualitat és explícita en forma d'homenatge, no intenten fer-se passar per obres de l'autor o autors inicials sinó emmarcar-se dins un mateix cercle o univers ficcional. Tampoc no s'ha de confondre amb la paròdia, ja que el to de la fanfiction és idèntic a l'original, i no humorístic o burlesc, ni amb el crossover, on un personatge s'insereix en una altra obra. Predomina especialment entre la literatura fantàstica i de ciència-ficció i al món del còmic. Es pot considerar un tipus de pastitx.

El terme neix al segle XX però s'hi troben exemples al llarg de tota la història de la literatura. Tant a l'edat antiga com mitjana era habitual, especialment als poemes orals, l'addició col·lectiva d'històries, ja que el concepte d'originalitat no va assolir l'estatus vigent fins al Romanticisme. Per això el Cicle èpic, basat en l'obra d'Homer, es pot considerar el primer exemple de fanfiction al voltant d'un autor conegut (o suposat).

Algunes de les sagues més prolífiques en obres dericades són el món de Star Trek, World of Warcraft, Harry Potter o el de Dragonlance, amb barreja de gèneres i formats (videojocs, llibres, música, art i pel·lícules basades en el mateix món). Les seqüeles obren la polèmica sobre la legalitat d'usar uns personatges fora de la narrativa pensada pel creador, pel dret d'autor que se'n deriva.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fanfiction Modifica l'enllaç a Wikidata