Farinera pudenta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFarinera pudenta
Amanita virosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreAgaricales
FamíliaAmanitaceae
GènereAmanita
EspècieAmanita virosa Modifica el valor a Wikidata
(Bertill., 1866)
Nomenclatura
Sinònims
Amanita virosa var. levipes
Agaricus virosus Modifica el valor a Wikidata

La farinera pudent[1][2] o àngel destructor (Amanita virosa[3]) és un bolet molt tòxic que es caracteritza per tenir una tija blanca i làmines. El capell pot ser de color blanc pur, o blanc a la vora i de color grogós, rosat o marró al centre.

El nom de farinera que tenen aquests bolets ve de la molt abundosa esporada blanca, que fa la impressió que tot el voltant del bolet estigui enfarinat.

És un bolet molt blanc, de grandària mitjana, amb un barret generalment cònic; làmines i esporada blanca; anell blanc i trencadís; peu també blanc i amb un borrissol llanós per sota l'anell; volva blanca, gran i membranosa.

D'aquesta amanita pudent també podem dir que afortunadament, és bastant rara.

Referències[modifica]

  1. Pascual, Ramon. Guia dels bolets dels Països Catalans. Tarragona: Cossetània Edicions, 2014, p. 294. ISBN 9788490342435. 
  2. Company Bueno, Manuel. De boletaires, boletades i bolets: l'aprenent de boletaire. Barcelona: Edicions Març 80, 1988, p. 109. ISBN 8485725387. 
  3. La Chiusa, L.. El gran libro de las setas de España y Europa (en castellà). Barcelona: Editorial de Vecchi, 2004, p. 254. ISBN 8431529679. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Farinera pudenta