Festa de la Sal

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentFesta de la Sal
Festa de la sal (6159439681).jpg
Tipus festival
Lloc l'Escala
Estat Espanya
Organització Museu de l'Anxova i la Sal
Modifica les dades a Wikidata
Descàrrega de la sal.

La Festa de la Sal se celebra a la vila de l'Escala (l'Alt Empordà), durant el tercer dissabte de setembre, i l'organitza el Museu de l'Anxova i la Sal.

Aquesta festa vol recordar l'antic ofici del transport de la sal per via marítima. Fins a principis del segle XX grans vaixells de vela carregats de sal arribaven a l'Escala procedents de les importants salines de Torrevella al (Baix Segura) i més antigament de les salines d'Eivissa. La sal es transportava a l'edifici de l'Alfolí de la Sal, des d'on es distribuïa als pobles del voltant.[1]

La Festa de la Sal no es tracta d'una fira dedicada a un producte gastronòmic, ni d'un mercat inspirat en un temps anterior, és la "Recreació d'un dia de la vida quotidiana a l'antic port de l'Escala" feta per la mateixa gent del poble a la Platja de les Barques de l'Escala. Durant tota la tarda es pot veure la Mostra d'oficis mariners amb participació de pescadors i acompanyament de cançons populars; més tard arriba el vaixell de la sal i es fa la descarregada a la Platja de les Barques. A les 7 de la tarda es fa Cerimònia de la Sal on es barreja la sal de diferents cultures i procedències amb el grup convidat a l'intercanvi de danses.

La sal, molt important per a la conservació del peix blau i per a l'alimentació, va originar la indústria més genuïna de l'Escala: la salaó d'anxoves.

Referències[modifica]

  1. Boix, Lurdes. L'Alfolí i la Festa de la Sal. l'Escala: Ajuntament de l'Escala, 2004. 

Enllaços externs[modifica]