Fibra neutra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Secció longitudinal d'una biga en repòs i flexionada: la seva fibra neutra (x) està indicada amb una línia segmentada.

La fibra neutra o eix neutre és la superfície material corba, d'una peça allargada o d'una placa, deformada per flexió, que separa la zona comprimida de la zona traccionada.[1] Les fibres neutres tenen aquestes propietats:[2]

Geomètrica
si considerem una corba continguda totalment en la fibra neutra, les distàncies al llarg d'aquesta corba no varien abans i després de la deformació per flexió.
Tensional
En una biga de material elàstic i isòtrop sotmesa a flexió, la tensió sobre una secció transversal és proporcional a la distància a la fibra neutra.
Representació bidimensional
En una secció transversal bidimensional d'una biga o peça prismàtica sotmesa a flexió la fibra neutra queda reduïda a una línia recta.
La fletxa
És la màxima distància entre la fibra neutra de l'estat en repòs i sol·licitat (sota càrrega).

Referències[modifica]

  1. Moura, Tiago Rodrigues Coelho de «Demonstração do cálculo da linha neutra em vigas submetidas à flexão». Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, 10, 10, 14-11-2019, pàg. 99–115. DOI: 10.32749/nucleodoconhecimento.com.br/engenharia-civil/calculo-da-linha.
  2. Bhaduri, Amit. Mechanical Properties and Working of Metals and Alloys (en anglès). Springer, 2018-05-12, p. 175. ISBN 978-981-10-7209-3.